A Szent István Filharmonikusok 2022/23-as évadának kiemelt eseménye a Gaudeamus című bérlet harmadik nagykoncertje, amelyet január 29-én rendeznek a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, az emlékkoncerten Petőfi Sándor 200. és Kacsóh Pongrác születésének 150. évfordulóját ünneplik, és megemlékeznek Lajtha Lászlóról is.

A koncerten közreműködik Záborszky Kálmán, Hirtling István, Fekete Attila, Berecz Mihály, a Szent István Király Oratóriumkórus és a Szent István Filharmonikusok. A koncerten Lajtha Lászlóra – születésének 2022-ben a 130., míg halálának 2023-ban a 60. évfordulója alkalmából – Mise a szorongattatás napjaiban című művével emlékeznek. A program második részében Mozart K. 503-as C-dúr zongoraversenyét Berecz Mihály szólaltatja meg.

Berecz Mihály, a fiatal magyar zongorista generációjának egyik legkiemelkedőbb egyénisége. A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban megkezdett tanulmányait Londonban, a Royal Academy of Music zongoraművész szakán folytatta. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene tanszékének oktatója. Záborszky Kálmán karmester az első között volt, aki rendkívüli képességeire felfigyelt.

Záborszky Kálmán huszonöt évig vezette a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. Páratlan zenekari műhelyt épített ki itt, amely zenészek nemzedékeit inspirálta. 1988 óta a Szent István Filharmonikusok vezető karmestere, de karnagya a Szent István Király Oratóriumkórusnak is. Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Záborszky Kálmán volt az, aki 1989-ban újra felfedezte, bemutatta és lemezre rögzítette Lajtha László miséjét.

A koncert hátralévő részében Petőfi emblematikus verseit Hirtling István színművész adja elő, majd Fekete Attila operaénekes tolmácsolásában hangzik el Kacsóh Pongrác két dala, Záborszky Kálmán vezényletével.

Nyitókép forrása: Szent István Filharmonikusok