fbpx

Petőfi új ruhája – A költő születésének 200. évfordulójára megújul a Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Sándor bicentenáriumi emlékév kapcsán megújulnak a Petőfi Irodalmi Múzeumnak (PIM) otthont adó Károlyi-palota közönségforgalmi és kiállítóterei, az állandó Petőfi-kiállítás pedig újjászületik. A belső kertet is felújítják, és megnyitják az eddig kerítéssel elválasztott Károlyi-kert irányába.

Az új passzázzsal nőni fog a gyalogos átmenőforgalom, és ez remélhetően több látogatót vonz majd be a múzeumba – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az átalakítást bemutató sajtótájékoztatón.

Az udvari parkoló helyén is közösségi tér lesz – nagyobb zöldfelülettel, modern ülőbútorokkal és világítással szeretnék népszerű találkozási ponttá varázsolni a múzeum kertjét.

A Károlyi-palota közönség által látogatott terei is megújulnak. A rekonstrukció során két fontos szempontot is figyelembe kell venni: a klasszicista, műemléki oltalom alatt álló épületben, amelynek értékei megóvandók, korszerű, 21. századi igényeknek megfelelő múzeumot kell működtetniük, optimális feltételeket teremtve a műtárgyak számára.

Bővülnek a kiállítóterek, és komplett gépészeti és műszaki felújítást végeznek, amelynek során modernizálják a hűtő- és fűtőrendszert is. Lift beépítésével akadálymentesítik az intézményt, a vizesblokkok elérhetők lesznek a közösségi terekből. A fejlesztésekkel mind látogatói, mind műtárgyvédelmi szempontból magasabb színvonalú szolgáltatást tudnak majd nyújtani.

Árvai András építész szerint az épület kapuja a Károlyi-kert kapuja is lesz, így a palota és a kert újra egységet fog alkotni. A múzeum is jobban kinyílik, hiszen a kiállítótér már a kapualjból is látható lesz. A múzeumi bolt és egy új kávézó kialakítása alkalmazkodik a megújuló kerthez, könnyebb megközelíthetőségük révén ki fogják szolgálni mind az átmenő forgalmat, mind pedig a múzeumlátogatókat.

A leglátványosabb átalakulás talán mégis a kültéren megy végbe, miután a Károlyi-kertet és a múzeum udvarát elválasztó kerítést lebontják.

Mint Remeczki Rita tájépítész rámutatott, a kert felújításánál szintén kettős igényt kell kielégíteniük: egyrészt megtartandók a már csak nyomokban fellelhető történeti formák, de a jelenkori igényeket is ki kell szolgálni. A régi vadgesztenyesort egyetlen fa kivételével – amelyet szakértői vizsgálat alapján pótolni kell – megőrzik.

Remeczki Rita

A tervezés során fontosnak tartották, hogy alkalmazkodjanak a klasszicista épület visszafogott színvilágához, ezért az udvarra világos térburkolatot és modern térbútorokat terveztek. Kültéri, mobil kiállítóhelyet is kialakítanak, és a Petőfi-szobrot is áthelyezik. A világítási rendszer megújul: például olvasólámpák mellett tanulhatnak majd az egyetemisták az olvasóterekben. A PIM-ben már eddig is nagy hagyománya volt a nyári rendezvénysorozatoknak, amelyeknek szintén a belső udvar adott helyet. Az átalakítással kétszáz fős rendezvények megtartására alkalmas tér jön létre.

Vass Bottyán, a Petőfi Irodalmi Múzeum műszaki vezetője szerint a legnagyobb kihívás az, hogy a műemlék épületbe az épített örökség sérelme nélkül építsék be a legmodernebb gépészeti rendszereket.

Mivel a projekt kiemelt kormányzati beruházás, az átlagosnál rövidebb határidőkkel számolnak: a munkálatok a tervek szerint Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójáig befejeződnek.

Mint Demeter Szilárd elmondta, a teljes fejlesztésre 1,8 milliárd forint kormányzati támogatást irányoztak elő, de valószínű, hogy az elszabaduló anyag- és energiaárak miatt ebbe nem fognak beleférni. A felújítás időszakában a Károlyi-palotában nem lesznek kiállítások, de a PIM társintézményeiben – a Mesemúzeumban, a Kassák Múzeumban, a Kazinczy Ferenc Múzeumban és a Magyar Nyelv Múzeumában – több eseményt is terveznek. Ha a rekonstrukciós munkálatok jól haladnak, ősszel Nemes Nagy Ágnes és Polcz Alaine időszaki kiállítás is megnyílhat, a fő attrakció azonban a megújuló Petőfi-kiállítás lesz.

Nyitókép: a Petőfi Irodalmi Múzeum felújításának látványterve. Forrás: PIM

Fotók: Kultúra.hu/Beliczay László

A rovat további cikkei