Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albuma csendül fel a Fiumei úti sírkertben a kulturális örökség napjai részeként szeptember 17-én, szombaton. A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) a korábbi évekhez hasonlóan tematikus sétákkal, kisbuszos túrákkal és a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó koncerttel csatlakozik az idei kulturális rendezvényhez.

A kulturális örökség napjai részeként szeptember 17-én 14 órától tematikus sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben. A sírkert általános történeti ismertetésén túl a Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok című sétán megismerhetők a legjelentősebb alkotások és alkotóik élete, a Thália bűvöletében című sétán a színészek és színésznők életét ismerhetik meg a résztvevők, és a művészparcellák és a mauzóleumok is bejárhatók lesznek a séták keretében.

Az Ami bennem lélek című sétán legjelentősebb íróink, költőink síremlékeit keresik fel a jelentkezők. A szombati napon 14 órától 17 óráig óránként kisbuszos túra is indul, amelynek különlegessége, hogy a sírkert teljes, mintegy 60 hektáros területe megismerhető. A sétákon a részvétel ingyenes, jelentkezni a Fiumei úti sírkert honlapján, a Sírkerti séták menüpontban lehet.

A tájékoztatás szerint a programok részeként szeptember 17-én 18 órától Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albuma is felcsendül.

A Nemzeti Örökség Intézete több programmal is kapcsolódott a Petőfi-bicentenáriumhoz, ezek sorába illeszkedik ez a koncert is. Az első zeneszám a Petőfi család síremlékénél hangzik majd el, a koncert ezután az árkádsoroknál folytatódik.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az esemény kapcsán rámutatott: a Nöri fontosnak tartotta az idei tervezésnél, hogy előtérbe kerüljön a Petőfi-emlékév. „Bár maga a költő nem a Fiumei úti sírkertben nyugszik, itt található a családja síremléke, amely idén a környezetével együtt megújult, így már méltó emlékhelye egyik legjelentősebb költőnknek. A koncerttel pedig abban bízunk, hogy a fiatalokat is megszólíthatjuk, hiszen kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy a Fiumei úti sírkert értékeit, az ezen keresztül bemutatható nemzeti örökségünket a legfiatalabb generáció is megismerje” – tette hozzá a főigazgató.

Az ingyenes koncerten a részvétel szándékát a rendezvenyek@nori.gov.hu e-mail-címen szükséges jelezni.