Átadták a közmédia zenei elismeréseit, a Petőfi Zenei Díjakat: a Magna Cum Laude és Gubik Petra mellett díjat kapott Ákos, László Evelin és Freddie is.

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
Fekete László műsorvezető átadja az év női előadója díjat Gubik Petra énekesnek. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közmédia évről évre könnyűzenei díjátadón ismeri el a műfaj meghatározó szereplőit és feltörekvő tehetségeit. Idén kilenc kategóriában vehettek át díjat az előadók az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió munkatársaitól, valamint a Petőfi Zenei Díj életműdíjas és Kossuth-díjas Nagy Ferótól. A Petőfi Sándort formázó szobrokat nyolcadik alkalommal adták át.

Az év férfi előadója Fehérvári Gábor Alfréd Freddie, az év női előadója Gubik Petra lett. Az év együttese díjat a Magna Cum Laude vehette át. Az év zenei felvétele Szarka Tamás Otthon vagyunk című dala lett, az év koncertje kategóriában Ákos lett a befutó harmincéves szólókarrierjének ünnepi, az Operában tartott előadásával. Az év hangszeres előadójának a Parno Grasztot választották, az év rádiós koncertje elismerést pedig a 4S Street kapta a Petőfi Rádióban adott koncertjéért.

Szarka Tamás dala a Felvidéket mutatja be, a hozzá készült klip tavaly augusztus 20-án, az államalapítás emléknapján jelent meg, a kisfilmben a zeneszerző-előadó és a népviseletbe öltözött zoboraljai asszonykórus, valamint a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont diákjai énekét híres magyar helyszínek képsorai kísérik.

Az év együttese címet elnyerő Magna Cum Laude 1999 nyarán alakult Gyulán, a csapatot azóta számos szakmai kitüntetéssel, egyebek mellett 2019-ben Artisjus-díjjal ismerték el. Ákos operaházi jubileumi koncertjén új formában – versekkel, kórus- és klasszikuszenei kísérettel – elevenedtek meg az énekes, dalszerző, zeneszerző dalai. Az előadóművész harmadik alkalommal részesült Petőfi Zenei Díjban, második alkalommal nyerte meg a kategóriát, a díj alapításának évében pedig az év férfi előadójának választották.

D_MTZ20240608025.jpg
Az év koncertje elismeréssel kitüntetett Kovács Ákos énekes a közmédia Petőfi Zenei Díjainak átadásán. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az év női előadója díjjal elismert Gubik Petrát nemcsak színházi előadásokban, hanem a Duna showműsorainak fellépőjeként is láthatta a közönség. A Csináljuk a fesztivált! döntőse volt, a Petőfi Zenei Díj – Életmű Gála – Földes László Hobo című műsorban blues műfajban mutatkozott be, A Dal 2024 extra produkciójában pedig Freddie-vel duettezett. Utóbbi, Fehérvári Gábor Alfréd, az év férfi előadója kétszeres Petőfi Zenei Díjas énekes, műsorvezető, a Csináljuk a fesztivált! legutóbbi évadának győztese, a közmédia dalversenyében Gubik Petrával állt színpadon a Szenes Iván születésének századik évfordulója tiszteletére előadott extra produkciós dalválogatással, valamint Hobo-dalfeldolgozással köszöntötte az idei életműdíjas előadóművészt.

Az év hangszeres előadójának választott Parno Graszt zenei világát autentikus cigányfolklór adja, dalaik hagyományos hangszereléssel – kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő – születnek. Céljuk, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigányság hagyományait, zenei és tánckultúráját, emellett új szerzeményekkel és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegekkel gazdagítják a néphagyományokat. A zenekar énekese, Oláh József a Duna idei dalválasztó műsorában az elődöntős versenyzőket segítette daluk áthangszerelésében.

Az év rádiós koncertje kategóriában díjazott 4S Street 2018-ban alakult, idén jelent meg harmadik albuma, a bemutatón Vikidál Gyula is fellépett. Az erdélyi magyar pop-rock együttes 2022-ben az év zenekara lett.

Két díjazott már A Dal 2024-ben ismertté vált. A dalválasztót a Legényes című dallal megnyerő László Evelin a Petőfi Zenei Díj év dala elismerést is kiérdemelte. A bensőséges üzenetet megfogalmazó szerzemény zenéjét és szövegét az előadó férje ihlette, és lényege önmagunk elfogadása. Az eredetileg folk stílusú produkció a nép-, a rock- és a szimfonikus zene fúziójában csendült fel a dalválasztó döntőjében. Az Arcidra A Dal 2024 felfedezettjeként szintén Petőfi Zenei Díjas lett az év felfedezettje kategóriában. A dalválasztó finalista zenekarának hangzásvilága egyszerre progresszív és konzervatív, illetve közönségbarát pop és gondolatébresztő underground-alter stílusú.

D_MTZ20240608048 (1).jpg
Az év felfedezettje kategória győztese, az Arcidra együttes. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

„A közmédia küldetése, hogy új, értékteremtő hazai produkciókra irányítsa a nagyközönség figyelmét, országos csatornákon mutassa be a magyar zene sokszínűségét, támogassa a zenében maradandót alkotni vágyó fiatalokat, valamint műsorokkal ünnepelje a gazdag zenei örökséget és sokszínűséget” – hangsúlyozták a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) az eseményre kiadott közleményében.

A díjátadó műsor új magyar dalok megszületését is ösztönözte, dalpremierrel érkezett László Evelin, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Pély Barna pedig új, a magyar sportolókat buzdító, a párizsi olimpiára írt dalát hozta el a közönségnek. Az előadóművész zenekara vonósokkal egészült ki a különleges alkalomra, a dalhoz az MTVA készített klipet. Szőke Nikoletta Sárik Péterrel és A Dal 2024 döntősével, a Negállal együtt lépett színpadra, Nagy Adri pedig a Here We Are zenekarral és a Phoenix RT együttessel énekelt a színpadon.