A Femme au béret et a la robe quadrillée (Marie-Thérese Walter) című, 1937 decemberében készült festmény a spanyol művész szeretőjét ábrázolja, noha a képen már Picasso szerelmi életének következő fejezete, az 1935-ben megismert Dora Maar hatása is megjelenik ? írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál. Thomas Bompard, az aukciósház londoni fiókjának impresszionista és modern művészeti aukciókért felelős munkatársa szerint a festményen két stílus keveredik egymással: a Marie-Thérese-periódusra jellemző lágyabb, fennköltebb érzelmek utat engednek a Dora Maar-időszak sötétebb, kubista formáinak. Picasso munkásságára ekkortájt a külvilág eseményei is erős hatással voltak. Guernica című monumentális festményét, amely az észak-spanyolországi, baszk Guernica városát 1937 áprilisában ért katasztrofális légitámadásnak állít emléket, mindössze öt hónappal a Sotheby?s aukcióján szereplő alkotás előtt készítette el.

picasso1
Picasso: Femme au béret et a la robe quadrillée (Marie-Thérese Walter)

 

A Dora Maart ábrázoló Buste de femme (Femme a la résille) című portré pedig egy hónappal később, 1938 januárjában született. Ez a mű ? közvetítői díjjal együtt ? 67,4 millió dollárért (16,9 milliárd forintért) cserélt gazdát a Christie?s 2015 májusában rendezett New York-i árverésén. A Femme au béret et a la robe quadrillée (Nő sapkában és kockás ruhában) című alkotás még sosem szerepelt aukción. A művész 1973-ban bekövetkezett halálát követően magángyűjteménybe került, amelynek tulajdonosa most megválik tőle.

 

Az aukción szerepel még Fernand Léger Trois femmes (Három nő) című festménye, amely várhatóan 1,6-2,4 millió fontért fog gazdát cserélni, valamint Marc Chagall Le Village bleu (Kék falu) című festménye, amelynek leütési árát 1,5-2,5 millió fontra becsülik. Az ázsiai gyűjtők egyre nagyobb érdeklődésének jegyében a február 28-ai aukciót megelőzően a Picasso művet Hongkongban, majd Tajpejben is kiállítják. A Sotheby?s tavaly év elején tartott impresszionista és modern művészeti aukciójának összbevétele 195 millió font volt, ami rekordot jelent a londoni aukciók esetében. A fő tétel akkor Gustav Klimt Bauerngarten (Falusi kert) című 1907-es festménye volt, amely illetékkel együtt 48 millió fontért talált új gazdára.

 

Forrás: MTI

Fotó: ft.com