fbpx

Piknik és kétheti beszélgetések: változatos programmal folytatódik a Pilinszky 100

A centenáriumi megemlékezés szeptembertől rendhagyó irodalomórával, irodalmi sétával, kétheti beszélgetésekkel, egy emlékkönyv kiadásával és november 26–27-én egy kétnapos, több generációt megszólító Pilinszky-piknikkel várja az érdeklődőket.

A centenárium ez idáig közel százezer embert szólított meg programjaival, a szervezők célja, hogy év végégig ez a szám megduplázódjon. A Pilinszky centenáriumi év második fél évében olyan alkotók csatlakoznak az előadók, megszólalók sorához, mint Lator László, Ágh István, Földes László Hobo, Márton László, Udvaros Dorottya, Mezey Katalin vagy Zalán Tibor.  

Rendhagyó irodalomórák

A Pilinszky-centenárium tervezésénél a kezdetektől fontos célkitűzés volt a középiskolás generáció érdeklődésének felkeltése és a téma iránti figyelmük fenntartása. Pilinszky hálás téma, mert nagyon népszerű a fiatalok körében. A centenárium keretein belül szeptembertől indultak el a kifejezetten a fiatalokat, középiskolásokat megszólító programok, a rendhagyó irodalomórák azzal a céllal, hogy ezeken az irodalomórákon Juhász Anna irodalmár szakmai vezetésével bemutassák és közelebb hozzák az ifjúsághoz a XX. század meghatározó alkotóját.

Ezzel a programmal a fővárosi és vidéki középiskolásokat szeretnék megszólítani, az órák helyben az iskolákban vagy egyéb budapesti helyszíneken kerülnek megrendezésre – az érdeklődők a pilinszkyj100@gmail.com címen jelentkezhetnek az iskola megnevezésével.

Irodalmi beszélgetések

A Pilinszky 100 centenáriumi sorozat gerincét a januárban indult, kétheti a beszélgetések adják. A sorozat alaptétele az, hogy Pilinszky Jánosról gondolkodni annyit tesz, mint a költészetről gondolkodni. A sorozat legutóbbi estjén Harmath Artemisz és Győrei Zsolt mesélték el kötődésüket a költőhöz, legközelebb, október 21-én Petőcz András és Géczi János költők érkeznek az irodalmi estre a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermébe. Ezt követően olyan vendégeket hallgathat meg a közönség élőben a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében (élőben vagy felvételről), mint Mispál Attila, Hafner Zoltán, Győrffy Ákos, Halmosi Sándor, Falcsik Mari, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla és Lővétei Lázár László.

„Körülbelül idő” – Pilinszky Budapestje: irodalmi séta Juhász Annával

„Ismerve gyöngémet, otthon nem iszom kávét, hogy sétáimon ihassam. Erre a célra, cigaretta helyett, séta-füzetet hordok magammal, hogy elfoglalhassam magamat. Cigaretta helyett = versírás.” (Pilinszky János, 1966)

A centenáriumi programsorozaton belül indult, nagy népszerűségnek örvendő Pilinszky irodalmi séta is folytatódik az őszi időszakban. Milyen volt Pilinszky János városképe? Hol szeretett sétálni, hol élt, hol volt otthon, merre ült le, kivel hol találkozott? Melyek voltak belvárosi otthonai, és melyik kávézóba és presszóban találkozott barátaival, hol írt, dolgozott?

A következő irodalmi séta október 16-án lesz, a vendég Makranczi Zalán színművész.

Pilinszky-piknik

Az egész centenáriumi év megkoronázása a novemberre tervezett piknik – egy kétnapos, színes, számos programot felvonultató ünnepség. Az eseményt a Petőfi Irodalmi Múzeumban november 26-án és 27-én tartják: lesz rendhagyó irodalomóra, beszélgetés Pilinszky fotográfiáiról, koncert, könyvbemutató, irodalmi beszélgetés, filmvetítés és felolvasószínház is. Olyan programokkal készülnek a szervezők, amik minden generációt megszólítanak, és élményszerűen mutatják be a XX. század egyik legfontosabb költőjének életművét.

November 26-án, pénteken többek között Bánki Éva, Regős Mátyás, Nagy Lea, Zalán Tibor, Bogyay Katalin, Ugron Zsolna és Lator László méltatják a költő munkásságát. Lesz még rendhagyó tárlatvezetés a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett Két portré / Mészöly-Pilinszky 100 kiállításon Wirth Imrével, a kiállítás kurátorával. Egy emlékkönyv-bemutatót is megrendeznek. A költő fotográfiáiról Bartis Attila és Dobos Tamás beszélget majd.

November 27-én, a költő születésének 100. évfordulóján színes programkínálat várja az érdeklődőket: Földes László Hobo, Seress Zoltán színművészek előadása; a filmklubban a Psyché vetítése és értelmezése Cserhalmi György, Gelencsér Gábor, Pátkai Rozina részvételével, ezenkívül lesz egy Pilinszky: Tilos csillagon című előadás, Ágh István, Márton László, Mezey Katalin írók mellett Udvaros Dorottya és Kovács Ferenc Öcsi pedig egy emlékesttel készülnek aznap.

A programokról részletesebb információt a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán találnak.

Nyitókép forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség

A rovat további cikkei