Lézerharcot, fegyverkiállítást, 4D-mozit láthatnak, és kipróbálhatják egy vadászrepülőgép irányítását is szimulátoron keresztül azok, akik ellátogatnak szeptember 2-án, szombaton a szolnoki RepTár Piknikre.

Az interaktív repülőmúzeum hetedik születésnapján a meglévő élményelemek – 4D-mozi, MiG-29 szimulátor, a Jak-52, MiG-21 és Szojuz-35 pilótapont, 3D karika, csúszópálya – mellett számos egyéb különleges program várja a látogatókat: beszállókártyával például olyan gépekbe is betekinthetnek, amelyeket más alkalmakkor nem mutatnak be. Ezek között lesznek a Mi-8 és Mi-4 helikopterek, valamint a Li-2T „Teve” csapatszállító gép is.

A nap folyamán többször beindítanak egy AS-62 típusú repülőgépmotort, ez a típus az An-2-es repülőgépben, azaz az Ancsában működött. A RepTár udvarán levő lézerharcpályán játszhatnak a vállalkozó kedvűek. A Darumadárral a repülés élményét idén is mindenki díjmentesen élheti át. Madártávlatból, több tíz méteres magasságból csodálható meg a RepTár és környéke.

A rendezvényen a legkisebbeket gyermeksarok várja, a Vagonszínpadon pedig megtekinthetik a Ládafia Bábszínház Az ördög kilenc kérdése című előadását. A programok között fegyverkiállítás is lesz a Hangár Galériáján. A „tucatfegyverek” mellett a prémium szegmensbe tartozó és történelmi, klasszikus első és második világháborús darabokat is bemutatnak.

Idén 176. születésnapját ünnepli a RepTár fogadóépülete, azaz az Indóház, Magyarország legrégebbi állomásépülete, így a Nyugati pályaudvarról nosztalgiaszerelvény érkezik a RepTár mögötti vágányra várhatóan 11 óra 45 perckor.

A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár standjánál katonák jelenlétében ki lehet próbálni, milyen egy vadászgépet irányítani a YAW2 VR szimulátoron keresztül. Emellett érkeznek katonai toborzók, az RC Tank Fórum képviselői, és a Drónpilóták Országos Egyesülete is képviselteti magát. A rendezvény a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható.

Nyitókép: látogatók a RepTár Repülőmúzeumban Szolnokon 2022. június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. Fotó: Mészáros János / MTI