VersIma címmel új kezdeményezést indított a Magyar Írószövetség több történelmi egyházzal közösen Pilinszky János életműve előtt tisztelegve a költő születésének századik évfordulóján.

Négy kiemelt helyszínen, Budapesten és Kolozsváron hangzik el neves színészek előadásában Pilinszky János Egyenes labirintus című verse november 28-án, vasárnap, a költő születésnapját követő napon.

A Magyarországi Református Egyház részéről Balog Zoltán püspök, a zsinat lelkészi elnöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Fabiny Tamás elnök-püspök, a Magyar Unitárius Egyház (Kolozsvár) részéről Rácz Norbert Zsolt lelkész, főjegyző, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete részéről pedig Czire Szabolcs lelkész által tartott istentisztelet keretében emlékeznek a költőre.

Pilinszky
János születésének századik évfordulója alkalmából többféle megemlékezés,
konferencia, ünnepség zajlik az országban. A Magyar Írószövetség is szeretné
elérni, hogy minél többen halljanak az előző század egyik legkiválóbb
költőjéről, megismerhessék műveit és mély hitét. „Úgy gondoljuk, hogy a
művekből áradó hit lehet az a kapocs, amely a kiemelkedő költőt a mához köti” –
írják a közleményben.

A négy kiemelt helyszín mellett több gyülekezetben és egyházi iskolában is előadják Pilinszky János versét. Ennek segítségével együttesen mutatkozhat meg a költészet és a hit, és eléri azokat a közösségeket, amelyek számára mindkettő fontos lelki erőforrás.

 Az írószövetség szándékai szerint a jövőben a program folytatódik, hiszen a magyar költészet és irodalom kifogyhatatlan a hitről szóló művekből és alkotókból.

A VersIma-programról szólva Balog Zoltán püspök elmondta, hogy azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert „Pilinszky versei a hit sóvárgásával és boldogságával ajándékoznak meg bennünket, ezért helyük van a templomokban, az istentiszteleten is”.

Fabiny Tamás elnök-püspök számára azért fontos ez a kezdeményezés, mert „Pilinszky János világhírű költőnk, akinek különleges, egyedien tömör hangvételű verseiben az emberi lélek legnehezebb gondolatai törnek a felszínre”. Az egyház éppen ezekkel foglalkozik: a bűn kérdése, a lelki vívódás, az útkeresés, az élet és az ember értéke, a kapcsolatok egésze és széttöredezettsége, a helyünk a világban, isten előtt – fogalmazott.

Czire
Szabolcs, a Budapesti Unitárius Egyházközség lelkésze elmondta, hogy „Pilinszky
János a végső emberi kérdéseket a keresztény hit és az egyetemesség metszésében
szólaltatja meg”.

A kolozsvári Rácz Norbert Zsolt főjegyző elmondta, hogy határon túli egyházi vezetőként azért tartja támogatandónak a programot, mert „a vers nem ismer politikai határokat. Szabadon átkel az ilyen akadályokon, és láthatatlan szálakkal fűzi össze azokat, akiket egy adott ponton elszakított egymástól a történelem.” Ez a határtalanság pedig közösséget teremt, aminek tere a vers, most Pilinszky költészete – mondta.

Fotó: MTI/Soós Lajos