A kelet-angliai Knebworth rockfesztiválján 1990-ben a Pink Floyd volt a fő műsorszám, előtte a nap folyamán Paul McCartney, Elton John, a Dire Straits vagy a Genesis is fellépett. A Floyd a 120 ezres közönség előtt legismertebb dalait (köztük a Money-t, a Shine On You Crazy Diamond-ot, a Wish You Were Here-t) adta elő, a poszt-Waters évekből csak egyet játszott, a Sorrow-t. A közreműködő zenészek között volt mások mellett Candy Dulfer holland szaxofonos. A mostani kiadványra David Gilmour és Andy Jackson hangmérnök az eredeti mesterszalagokról keverte újra az anyagot. A Live at Knebworth 2019 decemberében egy monstre és méregdrága, 18 lemezes dobozban (The Later Years 1987–2019) már megjelent, önálló CD-ként és LP-ként azonban először érhető el.

A néhai manchesteri Joy Division romjain 1980-ban alakult New Order számos koncertanyagot publikált az elmúlt négy évtizedben. A most megjelent, a csapat egyetlen 2018-as angliai koncertjének felvételét tartalmazó Education, Entertainment, Recreation című kiadvány talán az eddigi legigényesebb.

A New Order koncertjeiről nem hiányozhatnak a régi nagy slágerek, köztük a Blue Monday, a Temptation, a True Faith, a The Perfect Kiss, a Bizarre Love Triangle, a Regret vagy a Crystal. Ezek a dalok elhangzottak 2018. november 9-én a híres londoni Alexander Palace-ben adott koncerten is, ám mellettük számos kevéssé ismert, illetve élőben ritkán elhangzó szám szerepel a felhozatalban. A két óra húsz perces műsorban a Joy Division négy dala is helyett kapott, köztük a Love Will Tear Us Apart.

A kiadvány magyar vonatkozása, hogy a koncert Richard Wagner A Rajna kincse című operájának előjátékával indul: a bejátszás a Bécsi Filharmonikus Zenekar felvétele, amelyen a karmester Solti György volt. A felvétel 2 CD, 2 CD + Blue-ray, 3 vinil, valamint egy ezeket együtt és további extrákat tartalmazó dobozban is elérhető.

A kiadványokat a Magneoton/Warner forgalmazza Magyarországon.

Kiemelt kép: Wikipédia/Pink Floyd