fbpx

Pintér Béla Gyévuskáját rendezi Hegymegi Máté Sepsiszentgyörgyön

A magyar történelem egyik legdrámaibb eseményét feldolgozó, Gyévuska című Pintér Béla-darabot mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Hegymegi Máté rendezésében.

A Gyévuskát 2003-ban mutatták be, Pintér Béla alkotótársa Darvas Benedek zeneszerző volt. A történet egy nappal azt megelőzően játszódik, hogy a 2. magyar hadsereg elindult volna a Don-kanyarba.

A Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred honvédjei a napfelkeltét nézik. Elkezdődik egy új nap. 1942. április húsz, Érsekújvár, zászlófelvonás. A hadi parancs értelmében az ezred másnap bevagoníroz Galántára, ahonnan megkezdi útját Oroszországba, a Don-kanyarba. Halász százados, Kovács hadnagy, Mikó és Nyíri honvédek az utolsó estét még szeretteikkel tölthetik. Azonban mindannyiuk meglepetésére az ezredes úr felesége búcsúztató bált ad, amelyen szabadon választhatóan kötelező a megjelenés. Heinz Ármin zsidó munkaszolgálatos felszolgálja a pezsgőt, a művésznő elementáris műsort ad, a feleségek az utolsó együtt töltött éjszakára várnak. Fogy a pezsgő, a honvédek táncolnak, a nők türelmetlenek, aztán előkerül egy kartoték, később egy fecskendő, és néhány ember élete örökre megváltozik.

A sepsiszentgyörgyi előadást Hegymegi Máté rendezi, aki a Barbárok és a Jógyerekek képeskönyve után harmadik alkalommal dolgozik a Tamási Áron Színházban.

Gyévuska – próbafotó. Fotó: Tamási Áron Színház / Barabás Zsolt

„Az egyik legizgalmasabb zenés színházi anyag a Gyévuska, amivel eddig találkoztam. A zenei idézetek, operett-részletek jól megférnek benne a Puccini- vagy Wagner-operák motívumai és a magyar katonaindulók, revizionista dalok mellett, miközben középponta a tartalom, a zene a szövegnek van alárendelve. A tartalma ugyanolyan egyedi, eredeti, mint a formája. A negyvenes évek elején játszódik, az elcsatolt területek egy része visszakerült Magyarországhoz, aminek érezhető egyfajta mámora, ugyanakkor nyomasztóan hat a háború alakulása, az ismeretlenbe való indulás félelme. Mindemellett

rendkívül izgalmasak a személyes sorsok, viszonyok, tele van humoros ellentmondásokkal a történet, szóval nagyon sűrű, összetett, rétegzett, időnként már-már szürreálisba forduló Pintér Bélának ez a remekműve.

Annyira erősnek gondolom a szöveget és a zenét, hogy szinte elég lenne székeken ülve felolvasni, elénekelni. Bízom benne, hogy a színpadra állítás során nem fogunk ezen rontani” – nyilatkozta az előadásról Hegymegi Máté rendező, akinek az előadás elkészítésében közvetlen munkatársa volt Balázs Júlia dramaturg, Kupás Anna díszlettervező, Pető Kata jelmeztervező és Urbán Kristóf zenei vezető.

A bemutató február 25-én lesz, az előadásban Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Pálffy Tibor, Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka, Szalma Hajnalka, Varsányi Szabolcs, Erdei Gábor, Vass Zsuzsanna, Mátray László, Fekete Mária és Kovács Kati látható.

Próbafotók: Tamási Áron Színház / Barabás Zsolt

A rovat további cikkei