Az osztrák dráma fenegyerekének szokás hívni Werner Schwabot, hiszen műveiben meghökkent, polgárt pukkaszt. Talán Magyarországon kevéssé ismert művében olyan nyelvi bravúrt hozott létre, amely egészen más dimenzióba repíti a nézőt.

A történet önmagában egyszerű: egy bérház lakóinak életébe leshetünk be a maguk rázós viszonyaival, furcsa családi kapcsolataival, művészetével, bigott vallásosságával, ördögi vágyaikkal. Így önmagában valóban egyszerűnek tűnik, ám itt mindenki kimondja a valódi gondolatait, senki nem leplez semmit.

Fehér László, Kricsár Kamill

Erre mutatott rá az előadás dramaturgja, Ungár Júlia is:

„A szöveg határozottan szórakoztató, sokszor nevetni kell rajta, mert olyanok a megfogalmazások. Váratlan szóösszefűzések vannak, váratlan az, ahogy használja a legegyszerűbb nyelvet is. És mindenki egyenesen azt mondja, ami a fejében van, nem palástolnak. A nyelv az ő esetükben nem arra szolgál, hogy elfedjen dolgokat, hanem hogy megmondják, amit egymásról vagy a másikról gondolnak. Szerintem ezért meghökkentő, mert ezt nem szoktuk meg.”

Varga Mária az előadásban Sárkánné, a rettegve tisztelt szomszéd, aki ön- és közsorsrontóként mozgatja a szálakat. A színésznő szerint a mű már-már operai kereteket feszeget: „Az egész olyan, mint egy operamű., hihetetlen tömörséggel, mélységgel, humorral, iróniával, abszurditással telítve.”

Varga Mária

Az előadásban a kispolgári, feltörekvő, de örökké idegen Kovacic család feje Keller János. „Pont az benne a fantasztikus, hogy ki mit fog ebből leszűrni, és melyek azok az elemek, amelyeket hazavisz majd. Az biztos, hogy a mindennapi életünkről szól, és abban is biztos vagyok, hogy mindenki úgy fog elmenni erről az előadásról, hogy gondolkozni fog az életéről.”

Egyik lányát, Desiree-t Váradi Eszter Sára játssza, akit szintén megfogott a mű: „Nagyon bravúros a szöveg. Van egyfajta trágárság, ahogy ezek az emberek beszélnek egymással, de olyan nyelvi leleménnyel vannak ezek a szófüzérek megalkotva, hogy tulajdonképpen egyfajta költészet is egyben. Nagyon érdekes anyag, nagyon nehéz szöveg színészként, mindnyájan megküzdöttünk vele.”

Az előadást 2021. október 16-án mutatták be. Megtekintését kizárólag 18 éves kor fölött ajánlja a színház.

Szereplők: Varga Mária, Varga Gabriella, Kerkay Rita, Váradi Eszter Sára, Fehér László, Kricsár Kamill, Keller János. Díszlettervező: Ambrus Mária. Jelmeztervező: Benedek Mari. Rendezte: Zsótér Sándor.

A nyitóképen Kricsár Kamill. Fotók: Molnár Artúr. Forrás: Vörösmarty Színház.