Hogyan vehetők rá a gyerekek arra, hogy hangszeren tanuljanak meg játszani? Hogyan mutatható meg a fiatal generációnak izgalmasan a régi idők zenéje, és miként plántálhatjuk beléjük az élőzene szeretetét? Ezekre kínál jó alternatívát a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Bordás József vezette Házhoz megy a Zenede programsorozata, amely az ország minden szegletébe elviszi az élő könnyűzenét a Petőfi Kulturális Program keretében.

A Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum csapata nem mindennapi vállalkozásra szánta el magát. Egy egész rockzenekarral járják a magyar településeket, a legkisebb falvaktól a nagyvárosokig, hogy interaktív előadásokkal és koncertekkel mutassák be a fiatal generációnak, hogyan alakult ki a könnyűzenei műfajok sokfélesége a múlt századtól egészen napjainkig.

A zenekar frontembere, Baricz Gergő énekes-gitáros szerint fontos, hogy a gyerekek megtapasztalják az élőzene varázsát, hogy értékelni tudjanak egy-egy zenei produkciót, mint mondja: „Az élő koncert megismételhetetlen pillanat, így az értéke felbecsülhetetlen.”

Hasonlóan vélekedik erről a projekt vezetője, az Artisjus-díjas zenepedagógus Bordás József, aki nem mellesleg dobosként évek óta turnézik a zenekarral. „Vannak gyerekek, akik még életükben nem hallottak élő dobfelszerelést, teljesen élőben megszólaló zenekart, mert ahhoz vannak hozzászokva, hogy egyedül egy szintetizátoros áll a színpadra, és az ő keze alól szól minden. Mi igyekszünk elvinni nekik a varázslatot. És ha ezzel kapnak egy indítót a gyerekek ahhoz, hogy elkezdjenek hangszerjátékot tanulni, vagy akár csak minőségi zenét hallgatni, akkor mi már nyertünk.”

De vajon milyen a hangulat egy ilyen nem hétköznapi gyerekkoncerten, és milyen dalok kerülnek be a repertoárba? Videónkból kiderül!

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.