Mennyire kell félnünk a jövőtől? Kollégánk, Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője szerint inkább felkészülni kell az elkövetkezendő időkre. Ennek lehetőségeiről, kérdésfelvetéseiről tart előadást országszerte a Petőfi Kulturális Programban.

Bonczidai Éva a Magyar Kultúra magazin főszerkesztőjeként nemcsak azt a küldetést vállalta, hogy egy érdekes és naprakész kiadványt gondozzon hónapról hónapra, hanem hogy időtálló gyűjteményt, lenyomatot hozzon létre jelenkorunk kultúrájáról. Ebben a szellemiségben tartja előadásait országjáró útján, mely események témái szerteágazóak ugyan, de mindig ugyanazon kérdés köré szerveződnek: Te mit tennél egy időkapszulába?

„Amikor tizenévesekkel beszélgetek, nagyon sokszor látom azt, hogy szoronganak, ha a jövőre gondolnak, illetve teljesen nevetségesnek tartják az olyan kérdéseket, hogy >>Mi leszel, ha nagy leszel?<<” – meséli a főszerkesztő, aki fontosnak tartja, hogy ne csak a bizonytalanságról essen szó, hanem arról is, hogy az előttünk járók hogyan vészelték át a korábbi klímaváltozásokat, járványokat, válságokat, háborúkat.

Szerinte a reformkor ilyen szempontból is fontos időszak, mert a mai szorongástkeltő víziókhoz hasonló válságok vannak amögött, hogy akkor megszületett az a tenniakarás, amelynek nyomán létrejött egy olyan magyar nyelv, amelyen maradandó értékű irodalmat lehet alkotni, és olyan jelentős társadalmi változások bontakoztak ki, amelyek máig meghatározzák a magyar identitást.

Mi a félelem, a borzongás és a versek szerepe az értékmentésben? Mit tanulhatunk a régi időkből, és hogyan hat a jövőnkre a jelenünk és a múltunk? Videónkban Bonczidai Évával elmélkedtünk ezekről a kérdésekről.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.