A Helyőrség.ma irodalmi lap szerkesztősége arra vállalkozott, hogy a portálon megjelent fiatal alkotókat összefogva körképet mutasson arról, mi is történik a Kárpát-medencében az irodalmi élet területén. Farkas Wellmann Endre költő az elgondolás gyümölcsét, a Helyőrség kétszáz oldalas antológiáját igyekszik eljuttatni az ország minden pontjára.

 

„A mostani, fiatal nemzedéken leginkább azt látom, hogy nagyon nehéz dolguk van. Ez az a nemzedék, amely az olvasás helyett képernyőket kapott. Kiölték belőlük azt a fantáziát, képzelőerőt, amely bármilyen alkotótevékenységnek az alapja. Elvették az időt tőlük, és ők is hajlamosak elvenni saját maguktól azt az időt, amit erre fordíthatnának” – mondja Farkas Wellmann Endre Magyarország Babérkoszorúja díjas költő, szerkesztő, aki a Helyőrség.ma irodalmi antológiájához kapcsolódó előadásaival járja az országot.

A lírai és prózai szövegeket összegyűjtő kiadvány célja ugyanakkor hangot adni az új generációnak, megmutatva, hogy a világ változásai ellenére mégis tud formálódni egy lazán kapcsolódó, de világlátásában mégis hasonló alkotócsoport: „Ebben a nagyon érzékeny korban, amelyben a járványoktól elkezdve a válságon át a háborús hangulatig minden jelen volt, fontosnak tartottuk azt, hogy keressünk olyan közös pontokat, amelyek arra utalnak, hogy a háttérben mégiscsak egy nemzedék van kibontakozóban” – vallotta a költő.

A Petőfi Kulturális Programban Farkas Wellmann Endre az antológia szerkesztőivel, Ilyés Krisztinkával és Kincses Krisztinával együtt mutatja be a kötetet, illetve a Helyőrség meghívott szerzőit, testközelbe hozva a kortárs irodalmat.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.