fbpx

Pódiumbeszélgetéssel és filmvetítéssel emlékeznek Szeleczky Zitára

A színésznő életének és munkásságának szentelt estet a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartják április 20-án.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet április 20-án a Bajor Gizi Színészmúzeumban tart pódiumbeszélgetéssel egybekötött filmvetítést Szeleczky Zita emlékére. Meghívott vendégként jelen lesz Rácz József színművész, a Nemzeti Színház tagja. A beszélgetést Péter Zsolt színháztörténész vezeti.

Szeleczky Zita színésznő 1915. április 20-án született Budapesten. 1942–1943-ban az Operettszínház színésznője volt, 1944-ben pedig a Madách Színházban is vendégszerepelt. 1945-ben kényszerből elhagyta az országot, Ausztriában, Olaszországban, majd Argentínában élt. Ő alapította meg az Argentínai Magyar Nemzeti Színházat, emigrációja alatt pedig a világ számos, magyarok által is lakott településén is látogatást tett önálló műsoraival. 1962-ben az Egyesült Államokba költözött, onnan már csak 1998-ban térhetett haza Magyarországra. 1999-ben halt meg.

Szeleczky filmszínészi pályafutásának 1943-as darabját vetítik majd az esten, a Lázár István rendezte Zenélő malmot. A színésznő mellett feltűnik Szilassy László, Latabár Kálmán és Csortos Gyula is. A film Huszka Jenő Lili bárónő című operettjének filmváltozata.

Nyitókép: Szilassy László és Szeleczky Zita jelenete a Zenélő malom című filmből. Fotó: Kolczonay Film

A rovat további cikkei