fbpx

Pokróckoncert és fényfestés Martonvásáron a Múzeumok éjszakáján

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a szimfonikus zene találkozását állítja az est középpontjába június 25-én a Brunszvik-kastély parkjában.

Ezen az estén Magyarország egyik legendás helyszínére, a nagyközönség számára máskor nem látogatható Brunszvik-kastélyba invitálják az érdeklődőket. A Múzeumok éjszakáján, június 25-én a kastély bejárható tereiben bepillantást nyerhetnek a résztvevők az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek legendáriumába, megismerhetik a Brunszvik család és Beethoven zenével átszőtt barátságát és a kastély későbbi lakóinak titkait is.

Délután vezetett parkséták közben, az árnyas fák alatt pihenve rövid kamarakoncertek várják a közönséget, 21:30-tól pedig különleges fényfestéssel kísérve hallgathatnak olyan szimfonikus zenekari műveket, melyeket a magyar népzene ihletett. Kodály, Bartók, Weiner művei között Pálházi Bence Bandája muzsikál, miközben pokrócokon heverve gyönyörködhetünk a látványban.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei évek óta tartanak kamarakoncerteket a 2019-ben elkészült Agroverzum Tudományos Élményközpont rendezvénytermében. Tavaly rendezték az első pokróckoncertet a Múzeumok éjszakáján, melynek sikerét látva idén újabb élménnyel várják a közönséget Martonvásáron.

Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a műzene különleges találkozását tárja elénk. Weiner Leó Divertimento, Bartók Béla Román népi táncok és Kodály Zoltán Galántai táncok című műveit a népzene ihlette. A közel egyórás koncerten olykor az eredeti népzene hangjai csendülnek fel Pálházi Bence Bandájának tolmácsolásában, máskor a múlt század nagy zeneszerzőinek feldolgozását hallhatja a közönség, miközben a park fáit, a kastély épületét, a tó partját csodálhatják a fényfestés révén varázslatos, új köntösben.

A szervezők a konvenciókkal szakítva a székek mellett több száz pokróccal várják vendégeiket, hogy minden szögből jól érvényesüljön a fákra, a kastély falaira megálmodott színpompás fényjáték. Így válik teljessé a természet és a zene összeolvadása Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában.

Nyitókép forrása: Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

A rovat további cikkei