fbpx

Polarizmus – Az Ivan and the Parazol és a Modem kísérletező tárlata

Június 25-én, a Múzeumok éjszakáján a Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központban számos program mellett egy rendkívül egyedi kiállítással is találkozhatnak az érdeklődők.

Don Tamás művészettörténész és az Ivan and the Parazol zenekar közös kurátori összekapcsolódásából születő összművészeti kiállítás a Polarizmus. A tárlaton szereplő alkotók – Kolos Ádám filmes rendezőasszisztens, Lőrinczy Lia dokumentumfilm-rendező, Kocsi Olga képzőművész – mindannyian a szocialista időszak hagyatékát vizsgálják, és egy-egy új művel reagálnak a kiállítás központi témájára

A Múzeumok éjszakáján nyíló tárlat értelmezéséhez Takács László, Kaiser Fruzsina és Mangi Kornélia Nelli táncososok is egyedi koreográfiákkal járulnak hozzá.  A kiállítás július 17-ig látogatható.

Don Tamás
A Polarizmus egy kísérleti összművészeti projekt, amely egy közös gondolkodás első fázisa, megvalósulása.

Az Ivan and the Parazol megalakulása óta keresi az olyan együttműködéseket, ahol a különböző művészeti ágakat házasítva tudnak létrehozni műfajokon átívelő, izgalmas produktumokat. Volt filmes, képzőművészeti projektjük, dolgoztak különböző művészekkel kiállításokon és novellásköteten is. A Modem kurátorának, Don Tamásnak alapvető munkamódszere más művészeti és tudományágak bevonása a kiállításaiba. Ide sorolhatók a múzeum tereiben az elmúlt években megvalósuló kiállításai, amelyeken pszichológusokkal, történészekkel, irodalmárokkal, zenészekkel dolgozott. Az intézményen keresztül lehetőséget kapott a zenekar és a kurátor a párbeszédre és az együttműködésre.

A polarizmus egy nem létező szó, ami egyrészt tekinthető a polarizáció (szemben álló csoportok, vélemények) és a pluralizmus (eltérő vélemények létjogosultságát megengedő irányzat) szavak összeolvasztásának, illetve annak a megállapításnak, hogy a társadalmunk olyan mértékben nem tud közös nevezőre jutni szinte semmiben, hogy ez már egy áramlatként, egy „izmusként” is értelmezhető. 

A kiindulópontot az Ivan and the Parazol által felvett szám adja, amelyet egy, a teret markánsan meghatározó installáció egészít ki.

E köré szerveződnek a két filmes és egy képzőművész által létrehozott videóinstallációk, valamint három kortárs táncos koreográfiája, amelyek szintén erre az alkalomra készülnek.

A Múzeumok éjszakája estéjén a Modem kiállításaiban Fehér Dávid művészettörténész és Don Tamás kurátori tárlatvezetései mellett – többek között – Nagy T. Katalin kurátor és Antal Péter műgyűjtő közös tárlatvezetésén, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, színházi előadásokon, Jónás Vera és Závada Péter koncertjén, valamint az Anna and the Barbies akusztik triója koncertjén vehetnek részt az érdeklődők.

Az est programjáról további információk a Modem honlapján találhatók.

Nyitókép: Ivan and the Parazol. Képek forrása: Modem

A rovat további cikkei