fbpx

Polgár Csaba rendezi a The Black Ridert

Robert Wilson, Tom Waits és William S. Borroughs kultikus „zenés meséjének”, a The Black Ridernek a premierjére készül az Örkény István Színház: a magyarországi bemutatóra 2022. december 21-én kerül sor.

Robert Wilson amerikai színházi rendező és képzőművész és Tom Waits énekes-dalszerző, zeneszerző 1990-ben bemutatott „zenés meséje” A bűvös vadász című Weber-opera átirata. Az 1821-ben bemutatott opera történetének alapját pedig egy 18. századi, Csehországban lefolytatott bűnügyi tárgyalás jegyzőkönyvének kivonata és az ebből született novella adja. A Black Rider szövegkönyvét William S. Burroughs, a beatgeneráció egyik kiemelkedő tagja írta. A művet szcenírozott koncertként, Ascher Tamás rendezésében 2009-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Nemzeti Színház koprodukciójában tűzték műsorra első alkalommal Magyarországon.

Für Anikó a The Black Rider olvasópróbáján. Fotó: Horváth Judit

A nagyszabású zenés produkcióról az előadás rendezője, Polgár Csaba elmondta: „Nehéz vállalás, mert az ősbemutató, amit Robert Wilson rendezett, kultikus előadás volt, Wilson nagyon jellegzetes, brutálisan erős esztétikájával megfejelve. Tehát van ebben kihívás is, ezt meg kell lépnünk, létre kell hoznunk a saját mitikus világunkat. Fontos számomra, hogy

a darab nem jelent még meg a hazai színházi palettán, viszont kockázatos is, mert Tom Waits nem engedi lefordítani a dalokat.

Angolul kell énekelni, és akárhogyan beszélünk is angolul, az mindig olyan lesz, ahogyan mi beszélünk angolul. De talán ezt a javunkra is lehet fordítani.”

Zsigmond Emőke a The Black Rider olvasópróbáján. Fotó: Horváth Judit

A dalszövegek fordítója Závada Péter, a látványt Izsák Lili jegyzi, a koreográfiát Molnár Csaba készíti. Az előadásban Takács Nóra Diána, Friedenthal Zoltán, Bíró Kriszta, Zsigmond Emőke, Borsi-Balogh Máté, Máthé Zsolt, Tenki Réka, Csákányi Eszter, Patkós Márton, Kókai Tünde, Mátyássy Bence látható.

Nyitókép: Polgár Csaba a The Black Rider olvasópróbáján. Fotó: Horváth Judit

A rovat további cikkei