A poprock-történeti utazás című sorozat célja a nemzetközi és a hazai könnyűzene elmúlt hatvan évének kultúrtörténeti áttekintése; korszakainak, stílusainak, főbb előadóinak ismertetése; azok történelmi, politikai, gazdasági és zenetörténeti kontextusba helyezése. Hiszen a rock and roll mégiscsak a huszadik század talán egyetlen igazi forradalma. Olyan, generációk sorának alapélményeit adó zenei-kulturális-életfilozófiai mozgalom, amely nélkül az elmúlt hatvan év kultúrtörténete egyszerűen értelmezhetetlen.

A rock and roll (poprock) az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más modern társadalmakban régóta az egyetemes művelődéstörténet része. Magyarországon az elmúlt évtizedekben jobbára a szórakoztató zenék világába sorolták, jobb esetben divatjelenségnek tartották. Így komoly elemzése, értékelése, történetének feldolgozása, előadóinak bemutatása elmaradt. Generációk nőttek fel rajta anélkül, hogy társadalmi-kulturális-esztétikai hátterét megismerhették volna.

A most induló előadás-sorozat arra tesz kísérletet, hogy a maga szerény keretei között rendet vágjon számokban, sztárokban, trendekben, folyamatokban. A behurcoltak zenéjétől (blues), a telepesek zenéjén (country) át az ötvenes években e kettő találkozásából megszülető rock and rollig. A gombafejű Beatles-fiúk felbukkanásától az ellenkultúra woodstocki demonstrációjáig. Az altamonti pokoltól a csilingelő ABBA-pénztárgépig. A Martens bakancsos punkattacktól a szintipopos Depeche Mode-ig. A szétplasztikázott Michael Jacksontól a szétrobbanthatatlan U2-ig. A tragikus sorsú Nirvanától a popkaméleon Lady Gagáig.