Észak-Koreában 12 évi kényszermunkára ítéltek két fiatalt dél-koreai popzene hallgatása és terjesztése miatt – jelentette pénteken a South and North Development (Sand) nevű kutatóintézet.

Az illetékes észak-koreai büntetőbíróság azért büntette meg a két fiatalt, mert három hónap időtartamban Dél-Koreából származó filmeket, zenét, valamint dél-koreai popzenei videoklipeket (K-pop) néztek, illetve hallgattak, és ezeket az alkotásokat a vádak szerint terjesztették is.

A helyi hatóságok által készített videón mindenki egészségügyi maszkot visel, ezért feltételezések szerint a felvétel még a koronavírus-járvány idején készült. A két tizenévest nyilvános eljárásban bilincsbe verve állították ki nagyszámú fiatal elé, példát statuálva nekik. A BBC brit közszolgálati média szerint a videó narrátora azt mondta: „Még csak 16 évesek, de már romba döntötték saját jövőjüket”.

A dél-koreai popzene az utóbbi években egyre népszerűbb lett világszerte a fiatalok körében, és nincs ez másképp az elszigetelt Észak-Koreában sem, ahol viszont szigorúan tiltják a déli szomszédtól származó szórakoztatóipari termékeket, illetve az ottani beszédmód utánzását. Phenjan 2020-ban szigorított a vonatkozó törvényeken, drákói büntetésekkel sújtva a jogsértőket.

Csoi Kjong Hui, az észak-koreai disszidenseket is alkalmazó Sand kutatóintézet vezetője szerint a két fiatal elítélését figyelmeztetésnek szánták a lakosság számára. A kommunista államból 2001-ben elmenekült Csoi Kjong Hui felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben ez helytálló, úgy a dél-koreai kultúra és életmód széles körben elterjedhetett az észak-koreai társadalomban. Mint mondta, Kim Dzsongun észak-koreai vezető számára problémát jelenthet, hogy a hazai fiatalok gondolkodásmódja megváltozott. „Úgy vélem, azon dolgozik, hogy visszavezesse őket az észak-koreai irányvonalra” – tette hozzá.

Nyitóképen a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2021. szeptember 3-án közreadott fotón Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt politikai bizottságának phenjani ülésén szeptember 2-án. Fotó forrása: MTI / EPA / KCNA