fbpx

Zöld – Portréinterjú Lövétei Lázár László költőről

A Lövétei Lázár Lászlót bemutató film még azoknak is kedvet csinál a költészethez, akiket eddig nem érdekelt. Életszagú, az alkotó világába gyönyörű képekkel és kedves jelenetekkel bevonzó.

A Lövétei Lázár László költőt bemutató film sokkal filmszerűbb a sorozat korábbi darabjainál, és míg a korábbiak portréfilm címmel futottak, ennek önálló címe van: az, hogy Zöld (amely egyik verseskötetének címe is).

És valóban, Csíkszentdomokoson, ahol a költő a családjával él, valósággal csorog az emberre a zöld, mint mondja, ő pedig amúgy is „falusi gyerek”. Kiváló döntés volt a közegében és a családja körében: kaszálás, gereblyézés, malacka etetése, kalandozós autózás, „a világ legfinomabb kenyerének” megvásárlása közben, apai nagyapja lövétei faházikójához látogatóban és szülei körében bemutatni.

Lövétei költészete nem az életből lepárolt, hanem abban erősen gyökerező, ahhoz szorosan kapcsolódó tevékenység. Ez a rendhagyó road movie nagy leleménnyel megszeretteti velünk a költőt, közben a költészetét, sőt általában a költészetet is.

Lövétei Lázár László verseit itt, itt és itt olvashatjuk.

Fotó: PKÜ/Onda Róbert

#a hét szerzője

A rovat további cikkei