fbpx

Pozsonyban debütál a Határtalan design kiállítás anyagából rendezett válogatás

A 19 éves múltra visszatekintő budapesti kiállítás és rendezvénysorozat első alkalommal látható a magyar fővároson kívül. Az intézményi háttér nélkül megvalósított projekt mára a régió egyik jelentős design- és összművészeti eseményévé vált.

A pozsonyi UMELKA Galériában március 9-től egy hónapon át megtekinthető válogatás a 2022. évi budapesti szelekció egy részéből és a korábbi évek Határtalan Design kiállításainak anyagából áll. A helyszín szimbolikus, hiszen az UMELKA Galéria Szlovákia egyik legrégebbi kulturális intézménye, amelyet a Szlovákiai Művészeti Szövetség alapított. A négyszázötven négyzetméteres épület maga is kulturális műemlék – az ország legrégebbi funkcionalista épülete.

A Határtalan Design projekt a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, neve a kezdeményezés nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra utal.

A szervezők kifejezett szándéka hogy bemutassák a design tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet, az innovációt helyezik a középpontba. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – képzőművészet, tárgy- és formatervezés, vizuális művészetek és az előadó-művészet – kapcsolják össze.

A kiállítás változatos anyagában bútor-, textil-, forma-, ékszertervezők, a 2022-ben megrendezett Üveg Nemzetközi Éve programhoz kapcsolódóan üvegtervezők és üvegművészek tárgyai mellett képzőművészek és építészek a tárgyalkotáshoz közel álló darabjai is helyet kapnak.

Határtalan design (Pozsony). Fotó: Juhász G. Tamás

A pozsonyi anyagban jó néhány nemzetközileg is elismert alkotó, többek között a holland építész, Kas Oosterhuis, a magyar-holland származású Ilona Lénárd, az osztrák mischer‘traxler studio, a cseh Helena Dařbujánová és Lukáš Jabůrek, a lengyel Oskar Zięta, valamint Patrik Illo szlovák üvegművész tárgyai is helyet kaptak. A feltörekvő tehetségek közül az izraeli-holland Shahar Livne, a szlovák és nemzetközi sikereket elért Zuzana Zmatekova és Štefan Sekáč munkáit, a magyar alkotók közül pedig a jelentős hazai és nemzetközi díjakat nyert Itthon brand alapítói, Szalai Bálint és Király Adrienn tárgyait, valamint a Szigeti Szilvia textiltervező által több éve létrehozott TEXHIBITION projekt eredményeit is láthatják az érdeklődők.

Az április 9-ig látható válogatás izgalmas szeletét jelentik azok a filmek, amelyek a 2021-ben tervezett és a Covid miatt meghiúsult pozsonyi és bécsi kiállítások helyett készültek el. A rövidfilmekben a 2020-ban rendezett Határtalan Design kiállítás 15 országból származó 154 résztvevőjének munkái Góbi Rita nemzetközileg elismert táncművész közreműködésével kelnek életre.

Fotó: Juhász G. Tamás

A rovat további cikkei