A Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadása is látható lesz a harmadik alkalommal megszervezett Új Komédia (Nová komedie) Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában a német, lengyel és szlovák produkciók mellett. A Szophoklész tragédiája nyomán készült előadást az április 5–12. között zajló fesztivál zárónapján láthatja a közönség a prágai Komédia Színház (Divadlo Komedie) épületében.

Elektra. Fotó: Biró István
Elektra. Fotó: Biró István

Az előadás rendezője Botond Nagy, aki a fénytervet is jegyzi. A produkció létrehozásában közreműködött Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Kali Ágnes dramaturg, valamint Claudiu Urse zeneszerző. A címszerepet Albert Csilla alakítja, további szerepekben Györgyjakab Enikő, Váta Lóránd, Kiss Tamás, Kardos M. Róbert és Román Eszter látható. A kolozsvári Elektra a Román Színházi Szövetség (Uniter) Legjobb rendezés és Legjobb fényterv díjára is esélyes 2024-ben.

Az Új Komédia Nemzetközi Színházi Fesztivált 2019 márciusában szervezték meg először. 2021 októberében Új Komédia 1 és fél év elnevezéssel rendhagyó rendezvényre került sor. Mivel a koronavírus-járvány idején a legtöbb színház zárva volt, színművészeti főiskolás hallgatók produkcióit mutatták be, akiknek nem volt lehetőségük megmutatkozni a nyilvánosság előtt. A második fesztivált 2023. április 11–18. között rendezte meg a Prágai Városi Színház, amelyen lengyel, szlovák és cseh színházak előadásait látták vendégül.

Az idei fesztivál az Identitás, forradalom, identitásforradalom, önazonosság alcímet viseli. A szervezők szerint olyan korban élünk, melyben az emberek fenyegetve érzik magukat a háborúk, környezeti válságok, a személyes kiégés és a növekvő szegénység árnyékában. Ennek ellenére is alkotniuk és cselekedniük kell, hogy megőrizhessék identitásukat. A szervezők szerint nem szabad félnünk a forradalomtól sem, hiszen ez lehet az új identitásunk megteremtésének és megerősítésének eszköze.