Első alkalommal mutatkozott be a magyar alkotókat felvonultató kiállítás a prágai Designblok fesztiválon. A Magyar Divat & Design Ügynökség és a prágai Liszt Intézet együttműködésében rendezett Budapest Select tárlaton 15 hazai művész tárgyát tekinthették meg a látogatók október 4. és 8. között.

Az ügynökség stratégiai célkitűzései közé tartozik a hazai alkotók ismertségének növelése, az exporttevékenység elősegítése és az együttműködési lehetőségek előmozdítása. Az ügynökség ezen célok elérése érdekében vett részt a 25. Desingblok Nemzetközi Design Fesztiválon, amely a közép-európai régió egyik legjelentősebb kreatívipari eseménye. A megjelenés a prágai Liszt Intézettel együttműködésben valósult meg, amely a magyar kultúra, oktatás és tudomány első számú közvetítője Csehországban, és 70. jubileuma alkalmából csatlakozott a Designblok eseményéhez.

A Designblok fesztivált hagyományosan több helyszínen rendezik meg. A hazai alkotók munkáit megjelenítő Budapest Select kiállítást a National Gallery Prague legnagyobb kiállítóterében, a Trade Fair Palace-ban tekinthették meg az érdeklődők az Openstudio szekcióban, amely egyfajta kortárs design-laboratórium, ahol termék-, divat- és ékszertervezők, grafikusok, illusztrátorok egyaránt bemutatkoztak.

Az érdeklődők ezúttal a hazai és nemzetközi szinten elismert keramikusok és az üvegtervezők, szobrászok munkáit az utazás parafrázisára építő installáció keretében láthatták. A szilikátipari alkotások fakalodákban jelentek meg, amely egyedi módon utalt a műtárgyak szállítására, miközben az utazások során megélt emlékeket is felidézte, amelyeket a tárgyakhoz analóg módon kincsekként visznek magukkal tovább. A kiállítás kurátora, Bonta Gáspár a koncepcióval a Designblok utazás témáját keltette életre.


6527eb410e73edc16fabe196.jpg
Részlet a Budapest Select kiállításból a prágai Designblok fesztiválon. Fotó: HFDA / The Sparkle Content

„Rendkívül népszerű volt a Budapest Select kiállítás a prágai fiatalok körében, amely egy fontos visszajelzés számunkra. Meghatározónak tartjuk az Ügynökségben a fiatalok megszólítását, amelyhez a hazai és nemzetközi megjelenések jó lehetőséget biztosítanak. Ezek az alkalmak edukációs szerepet is betöltenek, hiszen széles közönség számára teszik elérhetővé, láthatóvá a magyar kreatívipar széles spektrumát. Akár az alkotókkal is lehetőség van ilyenkor beszélgetni, bepillantani az alkotás hátterébe” emelte ki Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

A széles közönség és a szakma egyaránt képviseltette magát a prágai designfesztiválon. A Budapest Select kiállítást Rossana Orlandi, a Design LAB kurátora, a kortárs design nemzetközileg elismert alakja is megtekintette. A hazai alkotók munkáit a Szlovákiában és Csehországban több mint 20 éve megjelenő Dolce Vita kulturális magazin újságírói is megszemlélték. A képzőművészek munkáira több gyűjtői érdeklődés is érkezett.

A Budapest Select kiállítói Ruzicska Tünde, Horák Debóra, Szondi Petra, Veres Balázs, Cséfalvay Lilla, Szabó Ádám Csaba, Gyeviki Hajnal, Deák Zsuzsanna, Kele Sára, Formanek Zsuzsanna, Segesdi Bori, László Kyra, Monori Anita, Smetana Ágnes és Kertész Attila. Az alkotók ezúttal is az ügynökség által, a legjobb nemzetközi gyakorlatokat figyelembe véve létrehozott Budapest Select ernyőmárka alatt jelentek meg, amely célja, hogy az alkotók egyedi stílusjegyeik megtartásával, de a közös és egységes kommunikációnak köszönhetően nagyobb láthatóságra tegyenek szert a nemzetközi megjelenések során.

A Budapest Select kiállított darabjainak egy része hamarosan hazánkban is megtekinthető, a 2023. október 17. és 22. között megrendezendő 360 Design Budapesten.

Nyitókép: részlet a Budapest Select kiállításból a prágai Designblok fesztiválon. Fotó: HFDA / The Sparkle Content