„Mint távoli nap, vakít a szívem, árnyéka vagyunk valamennyien” – énekli a tömeg Pilinszky János sorait Pátkai Rozinával, azaz Minkával, aki tavaly megjelent nagy sikerű elektronikus zenei lemeze után mintha újra új irányt vett volna: zajos gitárok, első hallásra tradicionális indie rock groove-ok között hömpölyög a két klasszikus vers a Tanuk nélkül a tengerpartra című dalban, amelyre az énekesnő szerint elsősorban táncolni érdemes.

Rozina így vall a dal születéséről: „Ezúttal úgy éreztem, produceri segítség nélkül szeretnék rátalálni a hangzásvilágra. Szerencsém volt: egy lépésből megszületett az alaphangulat, hangos dobolás, gitárok, ez manapság már otthoni környezetben könnyen modellezhető.”

Dóczi Bence producer a lemez további dalaiban ugyanúgy kulcsfontosságú lesz majd, ezt a szokatlan felütést azonban most Fenyvesi Márton gitáros, producer szedte ráncba.

A Tilos csillagon Pilinszky János versei című készülő lemez borítója Lestál Ráchel munkája

„Marci, a férjem rajong a nyers gitárzenékért, mostanában sok Sonic Youth-ot és korai punkzenéket is hallgat. A gitárriffek és a basszus az ő keze által kelt életre az én harmóniáimra, a dobgroove sequencerre és a kész dalformára. Az énekekkel kapcsolatos ötletei nagyon megleptek.”

A dal himnikus, mégis magányos bevezetője után egy tömeg kellős közepén találjuk magunkat. Pilinszky minden sora elemi erővel tör előre a hangos gitárok és dobok között úgy, ahogy Pilinszkyt korábban még nem hallhattuk.

Fenyvesi Márton az utóbbi időben felkapott hazai kísérleti, jazz és indie zenei producerré nőtte ki magát. Legfrissebb munkái folyamatosan jelennek meg például a MÖRK zenekarral, a Rozinával közösen alapított Sinistra Mastering stúdió pedig egyre többet dolgozik külföldi kiadóknak és előadóknak is. „Ez a dal számomra egy igazi lázadás, kiabáló, skandáló tömeg rohan a semmibe, akár egy tengerparton vagy máshol: fájdalmas és felszabadító. Próbáltam elképzelni ezt a jelenetet, és a vokális megoldásokkal kézzelfoghatóan megjeleníteni ezt a víziót a dalban” – nyilatkozta.

Pátkai Rozinával készült interjúnkat olvastad már?

A nyitóképet Zsólyomi Norbert készítette.