Premier előtt mutatják be az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignácról szóló romantikus történelmi drámát az 1956-os forradalom emléknapján, október 23-án New Yorkban, a Museum of the Moving Image-ben.

Koltai Lajos filmje a New York-i Liszt Intézet szervezésében lesz látható, majd a nyugati parton, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is vetítik október 27-én. Magyarországon november 30-án kerül országszerte a mozikba az InterCom forgalmazásában.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával és a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült romantikus történelmi dráma Semmelweis Ignác magyar szülészorvos életét és munkásságát dolgozza fel. Az orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva törekedett arra, hogy legyőzze a 19. század egyik legpusztítóbb kórját, a gyermekágyi lázat. Semmelweis a halálos kór mellett a vaskalapos vezetés ellen is harcolt, akik mindent megtettek, hogy tekintélyüket megvédjék a megszállott magyar orvos felfedezéseinek következményeitől. A romantikus, fordulatos film megidézi a 19. századi Bécs hangulatát, a korabeli kórház életre-halálra menő tragédiáit, az osztrák és magyar orvosok közötti feloldhatatlan ellentéteket és a gyötrő szerelmi vágyat.

A Semmelweis New Yorki-i díszbemutatóján részt vesz Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, az NFI igazgatóságának elnöke, Koltai Lajos rendező, Lajos Tamás, a film producere és Vecsei H. Miklós, a Semmelweis címszereplője. A vetítést beszélgetés követi a film készítőivel.

A Semmelweis New York-i exkluzív filmbemutatójának otthont adó Museum of Moving Image a 20. század egyik legjelentősebb filmstúdiójából, a Kaufman Studiosból vált ki. Olyan korszakalkotó produkciók születtek itt, mint a Szezám utca, a Hair és a Nagymenők, de itt dolgozott többek között Frank Sinatra és Diana Ross is.

Lajos Tamás producer szerint Semmelweis Ignác története nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon nagy jelentőséggel bír. „Személyesen is nagy megtiszteltetésként ért az a nemzetközi nyitottság, aminek köszönhetően a róla készült filmet, Koltai Lajos méltó tolmácsolásában, a tengerentúlon is bemutathatjuk.”

Az Oscar-díjra jelölt operatőr-rendező, Koltai Lajos új filmjében a főszereplők – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica – mellett fontos szerepet kapott Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A Semmelweis operatőre Nagy András volt, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.

Koltai Lajossal új filmje kapcsán beszélgettünk. Az interjú itt olvasható.

https://kultura.hu/olyan-ritka-manapsag-az-effele-makulatlan-tortenet-koltai-lajos-a-semmelweis-filmrol/