Prima Primissima Díj - Szemelvények a nyertesekkel készült interjúkból

Egyéb

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.

kodolanyo

?Amikor verset írok, másik ember vagyok, mint amikor tanulmányt, még akkor is, ha érdeklődésem körei áthatják egymást. A köztes műfaj az esszé, abban költő is lehet az ember és tudós is. Az esszé lehet oly tömör, mint egy prózavers, de lehet nagy műveltséganyagot hordozó 30-40 oldalas mű is. Az elmúlt két évtizedben azonban sokkal messzebbre jutottam vissza a múltba az inspiráló mesterek és tradíciók keresésében. Ahogy nemrég fogalmaztam meg, fiatalabban a változás érdekelt az állandóságban, most az állandóság a változásban. Életműveket összemérni akár a szellemi életben, akár a sportban alig lehetséges. De elvállaljuk e sajátos versenyt, mert mindnyájunknak öröm az, hogy van az évnek egy estéje, amikor a kiemelkedő magyar teljesítményekre figyel szinte az egész ország? ? mesélte Kodolányi Gyula költő, esszéista, a Magyar irodalom kategória Primissimája a díjátadó előtti napokban.

20151204horvath-laszlo-foto-origo

?Nem csak Pesten, hanem az egész országban, határontúli régiókban is elkelne egy-egy Fonó. Mindenhol a magyar értékekre fókuszálhatnánk, a népzene, az etnojazz, az igényes világzene, a gazdag bor és gasztro kínálat teheti majd teljessé ezen helyszíneket? ? nyilatkozta jövőbeni terveiről Horváth László, az idén 20 éves Fonó Budai Zeneház igazgatója, a Magyar népművészet és közművelődés kategória nyertese. ?A jelölés is azt bizonyítja, hogy országos brand vagyunk. Váratlanul ért minket a hír, de nagyon megtisztelőnek találjuk. Aki Prima jelölt, már az is nyertes. Az pedig külön büszkeség, hogy Csoóri Sándor mellett állhatunk, aki sok erőt adott az intézmény működésének? ? mondta az igazgató az eredményhirdetés előtt készült interjúban, majd a gálán megosztotta a díjat Csoóri Sándorral.

prima-primissima-budapest-klezmer-band2015

?A zene olyan eszköz, ami a lélekre hat? ? vallja Jávori Ferenc (Fegya) Kossuth-díjas zenész, a Budapest Klezmer Band együttes alapítótagja és vezetője. ?A legtöbbet Hollandiában voltunk. ?98-ban például volt egy olyan időszakunk, amikor egy év alatt 46 koncertünk volt ott. Emellett pedig még a Hegedűs a háztetőnt is játszottuk a Madách Színházban. Csak úgy engedtek el minket, hogy biztosan hazaérjünk. Olyan is volt, hogy szombaton reggel felültünk a gépre, játszottuk a színházban szombaton, vasárnap, majd hétfőn már vissza is indultunk. Ez egy olyan pontosan megszervezett, ritmikus folyamat volt, hogy ha bármi hiba csúszott volna a szerkezetbe, nagy árat kellett volna fizetnünk érte? ? osztotta meg velünk élményeit a Magyar zeneművészet kategóriában induló közönségdíjas zenekar vezetője.

Az interjúk teljes terjedelemben az alábbi linken olvashatók: http://www.kultura.hu/celzo/prima-primissima-dij