Hogyan teremthet közösséget a könyv napjainkban? Milyen alternatív csatornákon, kalandos utakon juthat el egy-egy mű olvasótól olvasóig? Milyen kísérletek vannak erre ma Magyarországon? Mennyire eredményes a közösségi könyvcserebere vagy épp a könyvsikerek kölcsönzése? A könyv alternatív útjai címmel ilyen kérdésekre keresik a választ a beszélgetőpartnerek (kiadói szakemberek, kulturális menedzserek) a Könyvhét előestéjén (2013. június 5., 18 órától) a FISZ két szekcióban megtartandó kerekasztal-beszélgetésein. A helyszín a Mikszáth téri Lumen Kávézó. Részletes információ az estről itt található:

 

http://fiatalirok.blog.hu/2013/06/04/a_konyv_alternativ_utjai_kerekasztal-beszelgetes

 

Ugyanezen az estén 20 órától, szintén a Lumen Kávézóban rendezik Korpa Tamás elsőkötetes költő könyvbemutatóját. Az Egy híd térfogatáról című verseskönyvet a sorozatszerkesztő Szőllőssy Balázs és Borbáth Péter mellett Mészáros Márton irodalomtörténész mutatja be. A kötetről további információkat itt olvashat:

 

http://fiatalirok.blog.hu/2013/06/04/konyvbemutato_korpa_tamas_egy_hid_terfogatarol

 

A FISZ és az Imagine Budapest által közösen szervezett irodalmi séta a 2012-es Könyvhét egyik legnépszerűbb rendezvénye volt. A jegyek jelentős része már a meghirdetés pillanatában elfogyott, ezért a 2013-as Könyvhéten újabb 60 érdeklődő vehet majd részt kedvezményes áron a Palotanegyed irodalmi helyszíneit bemutató alternatív városnéző túrán. Két időpontra lehet jelentkezni, június 8. (szombat) 15:00 és június 9. (vasárnap) 10:30. Jegyek kizárólag a FISZ standjánál válthatók, csütörtök délutántól, 1500 forintos áron.

 

http://fiatalirok.blog.hu/2013/06/04/poetika_terei_ujratoltve_irodalmi_varosnezo_tura_a_konyvheten

 

A FISZ idén is friss könyvekkel készült a Könyvhétre. A FISZ Könyvek sorozatban Korpa Tamás Egy híd térfogatáról című verseskönyve jelenik meg a könyves ünnepre. Ugyanebben a sorozatban már útjára bocsátotta Csapody Kinga EX című kisprózakötetét, Molnár Illés Hüllők és izzók című verseskötetét és Rhédey Gábor Sajátnéző című verseskötetét. A már kötettel rendelkező alkotókat közlő Hortus Conclusus sorozatban Balázs K. Attila A zöld fotel lakója című regénye, Csík Mónika Hattyúnyakú című verseskötete (a vajdasági zEtna kiadóval közös gondozásban) és Pál Dániel Levente Hogy éltünk, nem hiába című lírakötete látott napvilágot. Az irodalomtudományi könyvsorozat, a Minerva Kovács Flóra A közösség a kortárs erdélyi drámában és színházban és Kántás Balázs, NYELV/RÁCS/TÖRÉS ? Közelítések Paul Celan költészetéhez című tanulmánykötetekkel jelentkezik.

A dedikálások időpontjai a FISZ standjánál:

 

június 6. (csütörtök) 12.00-13.00: Kántás Balázs

június 7. (péntek) 13.00-14.00: Kovács Flóra

16.00-17.00: Korpa Tamás

június 8. (szombat) 12.00-13.00: Orbán János Dénes

13.00-14.00: Csík Mónika

15.00-16.00: Rhédey Gábor

17.00-18.00: Csapody Kinga

19.00- Balázs K. Attila

június 9. (vasárnap) 16.00-17.00: Pál Dániel Levente

http://fiatalirok.blog.hu/2013/06/04/dedikalasok_a_fisz_standjanal_a_84_unnepi_konyvheten

 

A szervezet 15 éves fennállásának ünnepére szombat este (június 8., 19:00), a Könyvek Éjszakájára ?All star? felolvasást tervez a FISZ régi és új tagok részvételével. A versek aláfestéseként dj millerfate szolgáltat hangulatos elektronikus zenét, és a zentai Aphonia zenekar is fellép akusztikus produkciójával. Az akusztikus élményt fényírással, hosszúlépéssel és születésnapi tortával lazítjuk. Helyszín: Budapest, Deák Ferenc utca, az Erdélyi Híradó ? FISZ ? Forum Könyvkiadó standja (1-es stand).

A Margó Feszt keretében péntek estére tervezett Szöveghullám a Dunán c. rendezvényünk az árvíz miatt két hét múlva lesz megtartva, helyette a védekezésben veszünk részt a Római-parton.