fbpx

24. Duna Karnevál Budapesten

Duna_Karneval2
Fotó forrása: dunakarneval.hu

A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett fesztivál célja a határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ szintű népszerűsítése, a kultúrák közötti párbeszéd és közösségépítés a néptánc és a népzene erejével.

Az idei eseménysorozatban kilenc országból közel kétszáz külföldi művész csatlakozik a legelismertebb magyar tánccsoportokhoz, a Duna Művészegyütteshez és a Magyar Állami Népi Együtteshez. Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, Dél-Afrikából, Grúziából, Lengyelországból, Oroszországból, Törökországból és Szerbiából érkeznek vendégeink, felnőtt és gyerek néptánccsoportok a Karneválra.

Magyar_Allami_Nepi_E.
A Magyar Állami Népi Együtes
Fotó forrása: az együtes Facebook oldala

Az idei karneválra több újdonsággal készülnek. A Szent István Bazilika előtti téren a Folk and Roll színpadon délutánonként koncertek és táncházak várják a közönséget, míg este a Nagyszínpadon gálaműsorokkal mutatkoznak be a meghívott magyar és külföldi együttesek. Fellépnek többek között: Pál István Szalonna és Bandája, az EthnoRom, a Szilvási Gypsy Band, vagy a Fitos Dezső társulat. A Szent István térre érkezik majd Pünkösd vasárnapján a Petőfi térről induló és Budapest szívén áthaladó színes karneváli felvonulás, mely a belváros leglátványosabb helyszíneit érintve közös ünneplésben ér véget a közel ezer táncos és zenész részvételével.

 

Június 10-én, pünkösdvasárnap este 7 órától ugyan itt tartják a Pünkösdi Karnevált.

 

Duna_Karneval3
Fotó forrása: dunakarneval.hu

Az 1. FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztiválon a hazai legelismertebb gyerek néptánccsoportjaink mellett a résztvevő országok ? Lengyelország, Oroszország, Bulgária, Szerbia és Törökország ? gyermekcsoportjai is bemutatkoznak.

 

A Duna Karnevál gálaműsorral zárul június 12-én este 8-kor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az első részben a külföldi táncegyüttesek közel 150 művészének közreműködésével Világkarnevál című látványos tánckoncert lesz látható. A műsor a nemzeteket összekötve különleges együttműködésben mutatja be a kultúrák párbeszédét a meghívott országok részvételével Dél-Afrikától Brazíliáig.

 

A gálaműsor második részében a Duna Művészegyüttes, a Szent Efrém Férfikar és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével mutatják be a Bartók & Folk című előadást. A nagyszabású produkció Bartók Béla és a paraszti világ kapcsolatát dolgozza fel sodró lendületű, látványos kompozícióban.

A rovat további cikkei