Salvatore_Quasimodo
Salvatore Quasimodo
Fotó forrása: utazitthon.hu

A nemzetközi költőversenyt az olasz költő, Salvatore Quasimodo emlékére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.

 

Százhatvankét alkotótól több mint háromszáz vers érkezett az idei költőversenyre, amelyen az emlékdíj mellett két megosztott különdíjat is átad a Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre, Szkárosi Endre és Cserép László alkotta zsűri.

 

A programsorozat első napján Carla Romanelli olasz színésznő lesz a díszvendég, akinek születésnapja alkalmából részleteket vetítenek a róla készült filmekből, majd levetítik az Egy erkölcsös éjszaka című Makk Károly filmet. A résztvevők az olasz gasztronómia különlegességeit is megkóstolhatják a Vaszary Galéria kertjében rendezett ünnepségen.

 

Carla_Romanelli
Carla Romanelli
Fotó forrása: moonbasealpha.fandom.com

Szombaton délelőtt mutatják be Dante Marianacci Ahogy a költők látják Mona Lisát, Madarász Imre A Nagy Háború nagy költője Giuseppe Ungaretti és az első világháború című könyvét, ezen kívül a Tempevölgy című folyóirat szeptemberi számát. Délután megemlékezést tartanak Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál, ezt követően pedig gálaműsor keretében díjkiosztó ünnepséget tartanak az Anna Grand Hotel dísztermében, amelyen Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mond köszöntőt.

 

A rendezvény zárónapján, vasárnap irodalmi estet rendeznek a költőverseny díjnyertes alkotásaiból a Kisfaludy Színház művészeinek közreműködésével.