Aktív irodalom az Esernyősben

Egyéb

A Művek és Mi célja kilépni a hagyományos szépírói kérdezz-felelek megszokott sablonjából és rendhagyó aktivitásokkal fűszerezve olyan élményt nyújtani, amely a közönséget még mélyebbre csábítja az irodalom felségvizein a III. kerületben.

 

A május 24-i első alkalommal ember és történelem viszonya kerül középpontba két nagyszerű író szemén át láttatva sorsokat, viszonyulásokat. A Finnugor vámpír, a Kommunista Monte Cristo és a Nyughatatlanok szerzője, Szécsi Noémi, valamint az Aegon-díjas Kitömött barbár írója, Péterfy Gergely mesélnek műveikről, művészi látásmódjukról. A beszélgetést Szekeres Nikoletta moderálja.

 

Miközben a Szindbád Rendezvénytérben zajlik a beszélgetés, novellaimprovizátorok tollából új művek is születnek: Krúdy-novellaimpró gondoskodik a csak itt és most születő további irodalmi csemegékről. A méltán nagysikerű impróműfaj irodalmi verziójában három játékba hívott író, Gerőcs Péter, Szerényi Szabolcs és Péntek Orsolya feladata lesz, hogy egy-egy kalapból kihúzott jellegzetes Krúdy-idézet és műfajmegjelölés felhasználásával egyetlen óra alatt megalkossanak egy novellát, amit aztán azon melegében fel is olvasnak a közönségnek, DJ Sanyi ? szigorúan bakelitről szolgáltatott ? dallamainak kíséretével.

 

A sorozat június 20-án folytatódik, amikor a gasztro, az irodalom és a gasztroirodalom kerül terítékre részben átvitt, részben pedig a szó szoros értelmében is. Krúdy Gyula és Az emlékek szakácskönyve adja majd az esemény felütését, melynek mentén a gasztro- és kávékultúrtörténet egyik igazi nagyágyúja, Krúdy Gyula remek ismerője, Saly Noémi halad előre beszélgetőpartnereivel művek és étkek között. A Semmiből is finomat gyártó, Krúdy budapesti életének színtereit bemutató szerző, a Spájz, Az Ínyesmester, a Gellért, a körút és Budapest emblematikus helyeinek írója, helytörténésze hozza testközelbe az elmúlt idők finomságait. Mindeközben pedig az Esernyős árnyas belső udvarán Az emlékek szakácskönyve ízeiben is megelevenedik, hiszen a beszélgetést szabadtéri sütés-főzés kíséri és követi anekdotákkal, izgalmas történetekkel.