Pannonhalmi_bazilika
A Szent Márton-bazilika
Forrás:bences.hu

Az idei évben rendezvényeikkel és kiadványaikkal is a csendre mint belső forrásra, táplálékra és éltető erőre szeretnék felhívni a látogatók figyelmét.

 

A nagyböjti hangversenysorozatban március 15-én a Wiener Choralschola 8-14. századi gregorián énekeket, március 29-én Balázs János és Váradi László zongoraművészek Liszt- és Schubert-műveket, április 12-én a Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese Bach-kantátákat ad elő a Szent Márton-bazilikában.

 

apatsag
Forrás: magyarmuzeumok.hu

Kortárs művészek erre az alkalomra készített munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a Csend című tárlaton március 21. és november 11. között a Főmonostorban, a Lucien Hervé – Az építészet csendje című kiállítás április 12. és november 11. között az Apátsági Galériában látogatható.

 

A monostor egyik legszemélyesebb ünnepe augusztus 20-a. Szent István király napján megnyitják a kapukat az érdeklődők előtt, betekintést nyújtanak a monostor életébe, és minden évben elhangzanak Szent István király Imre herceghez írt intelmei, amelyeket feltehetően pannonhalmi bencés szerzetes írt. Az intelmeket egy színművész és egy improvizatív zenész előadásában hallhatja évről-évre a közönség, idén Mácsai Pál színművész tolmácsolásában.

Forrás: MTI

Részletes program: bences.hu