371csillag_600x400.png
371 csillag című gálaest 2017-bőlFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Május 16. a roma bátorság és ifjúság napja. Auschwitz-Birkenau cigánylágerének, 1944. május 16-án tanúsított ellenállására emlékeznek Magyarországon és Európa-szerte. A lázadásnak emléket állító gálaesten a kortárs művészetek kiemelkedő alakjai lépnek fel a Nemzeti Színházban.


371 csillag a címe az előadásnak, utalva arra, hogy az Auswitz-Birkenau cigány-családi táborban, amelyet végül a nácik 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számoltak fel, 371 csecsemő született, akik közül egy sem hagyta el élve a lágert.


371csillag_2_600x400.png
Fotó: MTI

Auscwitz ? Birkenau cigány-családi táborának felszámolására 1944. május 16-án adták ki a parancsot. A láger lakói azonban ellenálltak és harcoltak. A védekező romák ellenállása sikerhez vezetett, időlegesen túlélték a náci terror szervezett akciót.

Az esten klasszikus muzsika és hagyományos cigányzene, népzene; emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. A túlélők vallomásai kötik össze a neves előadóművészek produkcióit. A tragédia történetének felidézésével, az akkor lezajlott szörnyűségekkel a mai korban is jelen lévő kirekesztést és rasszizmust szeretnék párhuzamba állítani.

Az előadásban közreműködik többek között Snétberger Ferenc gitárművész, Lázár Kati színművész, Nyári Oszkár színművész, Horváth Krisztóf (Színész Bob) előadóművész, Pirók Zsófia táncművész és a Parno Graszt Együttes.