mera-vassvik
Sámándobbal szólaltatja meg Vassvik a tündéktől eltanult joikokat
Fotó: Méra World Music Fesztivál

A fesztivál negyedik kiadásán nemcsak a világzene legjobbjai, de hazai és magyarországi mesterek is fellépnek, a mérai Szarka-telek csűrjében koncertezik a Csík Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, az Erdőfű Kamarazenekar vagy a Trei Parale.

Lesz közösségi szövés is, a fesztiválközönség által készített sálakat a nap végén elárverezik, hogy a Mérai Cifra Táncegyüttes próbaterme megújulhasson, és lesznek filmvetítések, legényes- és prímásverseny, viseletbemutató, beszélgetések is.

Idén is hat helyszínen zajlik a fesztivál, a Csűrfiában lesznek a gyermekfoglalkozások, a Szarka-telken áll a csűrszínpad, koncerteket szerveznek a templomban és lesz chillzone a gyümölcsösben. Idén a Csűrstúdió átköltözik a Bivalymúzeumba, ebből lesz a Bivalystúdió, és a kultúrotthonban is zajlik majd egy rendezvény.

Már a fesztivál első napja ötvözi a lokálist a globálissal, hiszen csütörtökön fellép a Kossuth-díjas Csík Zenekar és a világ legkisebb, mindössze 705 tagú vallási kisebbségét képviselő zenekar is. A Sofi Tsedaka & the Baladis nevű együttes Izraelből érkezik, hogy Mérán játssza szamaritánus egyházi énekekből inspirálódott zenéjét. Szintén csütörtökön koncertezik a Kjartan & Hét Hat Club, az együttes amerikai, magyarországi és franciaországi tagjai 6 éve, Kalotaszegen ismerték meg egymást, azóta erdélyi és balkáni zenét játszanak szerte a nagyvilágban.

mera-dikanda-egyesre_1
A lengyelországi Dikanda a zenei fesztiválok állandó meghívottja
Fotó: Méra World Music Fesztivál

Pénteken a népi kultúra kerül a középpontba: aznap tartják a Fölszállott a páva gálaműsort, majd hazai táncház-zenészekkel közösen koncertezik az Erdőfű Népi Kamarazenekar, aki ugyanakkor az esti táncházak házigazdája is lesz. A fesztivál második napján a 19. századi havasalföldi udvarok ottomán jegyeket is magán viselő zenéje is megelevenedik, a Trei Parale román zenekar előadásában.

A szombati napon a kisázsiai zenei világot hozza el Mérára a Near East Collective, amelynek tagjai közt találni görög, török és brit nemzetiségű személyt is, míg a Sirani Guevara együttes előadásában megelevenedik a veracruzi kikötők afrikai, őslakos indián és európai eredetű mexikói muzsikája. A fesztiválon mindig megjelenik a cigány kultúra, idén ezt a magyarországi Romano Drom képviseli.

A tündéktől, tündérektől ellesett joik stílust képviseli a norvégiai Vassvik, aki vasárnap lép fel Mérán. Szintén ezen a napon koncertezik a lengyelországi Dikanda. A fesztivált Ferenczi György és a Rackajam koncertje zárja, akik tavaly is hatalmas bulit csaptak.

Részletes program az esemény honlapján.