Zsolnay_Light_Art
Forrás: pecs.ma

A fesztivál leginkább várt programja a nemzetközi élvonalban is jegyzett háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny lesz. A Tiszta fény hívószóra készült mozgó, háromdimenziós fényalkotások keltik életre a pécsi székesegyház monumentális falait. A megmérettetésre többek között Kínából, Franciaországból, Mexikóból és Spanyolországból érkeztek alkotások, amelyek közül tíz produkció szállhat versenybe a fődíjért. Bordos László Zsolt világhírű fényművész attrakciója is látható lesz, aki az épületvetítést robotlámpákkal egészíti ki.

Az új helyszínekkel bővülő, mintegy 30 állomáson végigvezető Fény Útja esténként káprázatos csodavilággá varázsolja Pécs belvárosát. Az érdeklődők találkozhatnak analóg és digitális fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkkal, megcsodálhatják, ahogy fényvirágok nyílnak a fák törzsein, sétálhatnak a legmodernebb technikákkal életre keltett fénylő felületek között vagy a Janus Pannonius utca járdájára vetített fényszőnyegen. Megmozdulnak a Barbakán falai, egy ötméteres fénylő medveállatka is felbukkan majd a fesztivál jelképe, a Pixelbogár mellett, ami a Szent István téri szökőkút környezetében lesz látható.

fenyfesztival-6
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az utcaszínházi programban magyar fellépők mellett Costa Rica-i, német, francia, spanyol, holland, olasz és argentin művészek előadásai is szerepelnek.

A fényfesztivál harmadik alkalommal ad otthont a Magyar Zsonglőrtalálkozónak, ahol a szakmai programok mellett a közönség számára is nyitott zsonglőriskola is lesz.

Fellép mások mellett Little G Weevil, az argentin Aguamadera és az olasz Vagatrio, a japán Kenta Hayashi, a Brooklyn Gypsies, az Iamyank és az Óperentzia.

Az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban egy nappali és egy éjszakai fényalkotást is meg lehet tekinteni. A Pécsi Galériában Vály Sándor képző- és médiaművész kiállítása lesz látható június 22-től egy hónapon keresztül.

További részletek a fenyfesztival.hu oldalon találhatók.