lackfi_alpa__rbala__zs__kredit__ka__llai_to__th_anett_600x399.png
Lackfi és AlpárFotó: Kállai-Tóth Anett

Lackfi János költészetét és a Fugato Orchestra hangzásvilágát egyaránt jellemzi a kibékíthetetlennek tűnő ellentétek egységgé formálása, valamint a stílusok és kultúrák összehangolása, ezért igazán különlegesnek ígérkezik a verses koncert.

A Fugato Orchestra nem először dolgozik Lackfival. Alpár Balázst, a szimfonikus kamaraegyüttes vezetőjét 2016-ban kérték fel, hogy a költővel együttműködésben komponálják meg a Prima Primissima Díjátadó Gála fináléját. A zene előbb készült el, de Lackfi olyan bravúros megoldásokkal írt szöveget a kész dallamra, hogy Alpár elhatározta: a közös munka folytatódik.


alparbalazs_lackfi_600x400.png
Alpár Balázs és Lackfi János

2018-ban a zenekar a költő blogszövegeit felhasználva készített tizenkét dalt a Netentúli történetek című színdarabhoz, valamint szintén tavaly mutatták be Lackfi János Te is, én is című verse alapján készült dalukat.

?Sok szempontból azt érzem, hogy egymásra találtunk az alkotási folyamatban, hiszen a könnyed kifinomultság mindkettőnk számára fontos mottó. Humorral, lazán mesélünk és zenélünk komoly és elgondolkodtató témákról. A közös műsorunk anyagát különböző ellentétpárok, mint például a művészi és könnyed, hagyományos és innovatív, értelmes és érzelmes köré szerveztük? ? mesélte Alpár Balázs.


fugato_600x337.png
A Fugato Orchestra

?Amikor először találkoztam a Fugato Orchestrával, nekem már akkor nagyon tetszett, hogy mekkora bátorsággal párosítják a mait a tegnapival, a 100 évvel ezelőttit az 500 évvel ezelőttivel. Úgy, hogy igazából nincsenek határok. Ebből a határtalanságból táplálkozik a közös munkánk is.? ? tette hozzá Lackfi János.

A Fugato Orchestra és Lackfi János Hibrid dalok című verses koncertjét április 11-én Tatabányán, majd április 24-én a Barabás Villában mutatja be. S hogy mire számítson a közönség ezen az estén, azt Lackfi János így öntötte szavakba: ?Hibrid világban élünk, két Despacito közt egy gangnam style, egy Petróleumlámpa meg egy Raszputyin. Bömböl a retró, a techno, a metál, a folk meg a world. Míg munkatársunk jelentkezik, hallgasson egy kis Mozartot! Van Gogh-fül-mintás tapéta, csak tessék! Formátlan Dali-óra színaranyból! A pólómon Mona Lisa kacsint! Minden remekmű, és semmi sem az. Merüljünk el ebben a szikrázó forgatagban!?