fbpx

Globális problémák az idei PLACCC Fesztiválon

BurnOut_2


A 2019-es PLACCC Fesztivál fókuszában a nemzetközi együttműködések és a művészeti egyetemek diákjainak produkciói állnak, de a szervezők olyan fiatal magyar művészeket is meghívtak, akikkel már több éve együtt dolgoznak.

A Ziggurat Project művészei és két egyiptomi táncos alkotásában született BurnOut és Kenyértörés című előadások a Placcc Fesztivál és az alexandriai Nassim el-Raqs Fesztivál közös kezdeményezésére valósultak meg, mindkét produkció bemutatójára Kairóban került sor, a magyar közönség pedig most láthatja azokat első alkalommal a Ferenciek tere metróaluljárójában.

A két meghívott egyiptomi táncos workshopot is tart Budapesten: Nermin Habib az autentikus hastánc és kortárstánc fúziójával, Ezzat Ismail pedig az Egyiptomban napjainkban elterjedtté vált Sha3by tánc és a modern mozdulatművészet ötvözetével ismerteti meg az érdeklődőket

workshop_Ezzat
Ezzat Ismail

A Kenyértörés különleges fúziós konyhára alapuló és étkezési szokásainkat firtató előadásának megvalósítására a rendezők közösségi finanszírozási kampányt indítottak. Az egyiptomi és magyar konyha által ihletett előadás, amely a közös étkezés és az étel megosztásának szokásait kutatja, egy mozgásművészeti előadás és egy rendhagyó vacsora kombinációja.

Az Átváltozó Egyesület alapító tagjaival, Makkai Dániellel és Cserne Klárával az Egyesület Apokalipszis-tréning című játéksorozatának első elemét próbálhatja ki a fesztivál közönsége, továbbá a kutatási és alkotófolyamat dokumentációjából tekinthető meg kiállítás.

Somló Dávid, aki szintén visszatérő fellépője a fesztiválnak, idén Drift című egyórás köztéri hangkoreográfiájával szerepel a Hősök terén.

A művészeti egyetemekkel folyó együttműködés keretében idén a MOME Építészeti Intézetének diákjai, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturgszakos hallgatói mutatkoznak be a fesztiválon.

A csaknem egy hónapon keresztül tartó rendezvénysorozatot a finn-flamand Nada Gambier és az angol Mark Etchells csepeli gyerekekkel készített A város hangja című előadása zárja.

A részletes program itt olvasható.

A rovat további cikkei