Horvath-Jozseffoto_Nicu-Cherciu
Horváth József karmester
Fotó:Nicu Cherciu

Grecsanyinov kortársa volt a legnagyobb orosz zeneszerzőknek, Rimszkij-Korsza­kovtól tanult, de nem csatlakozott sem az Ötökhöz, sem Csajkovszkij követőihez. Zeneszerzőként az orosz és a francia impresszionista zene összehangolására törekedett. Öt szimfóniát és sok más műfajú művet komponált, zenei stílusát konzervatívnak tartják. A 20. század első évtizedeiben vezető szerepet játszott az orosz ortodox egyház zenéjének megújítását célzó törekvésekben. 1911-ben komponálta ebben a szellemben Nagyhét című a cappella kórusművét, 1912-ben pedig a Vesperás-sorozatát, Minden esti vigília címmel.

A mintegy háromnegyed órás darab tonális zene, de szabadon kezeli a harmóniákat, a kórus alkalmazása olykor valósággal szimfonikus. Méltatói rámutatnak, hogy a ?kórushangszerelés? során Grecsanyinov Wagner iránti csodálata is megnyilvánul. 

?Somos Csaba karnagy meghívásának köszönhetően elérkezett a második alkalom, amikor Grecsanyinov Vesperását vezényelhetem. Ezúton bátorítani szeretném a zeneszerető közönséget, hogy egy ilyen ritkaságszámba menő zenei csemegét semmiképp ne hagyjanak ki az életükből, mert teljesen biztos, hogy különleges, felemelő zenei élményben lesz részük ezen a kórus-hangversenyen.? ? mondja Horváth József.

További információ: filharmonikusok.hu