Makam
A Makám együttes
A Makám együttes a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.

Turek Miklós tagja volt a Győri Nemzeti Színháznak, de dolgozott többek között az Oscar-díjas Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Hegedűs D. Gézával. Filmes, televíziós és reklámszerepeket is vállalt, valódi hivatásának azonban a magyar költészet tolmácsolását érzi. Csaknem egy évtizede indított versszínházi vállalkozásával arra törekszik, hogy a magyar közönség újra fölfedezze páratlan nyelvi értékeit. Ahogy Kányádi Sándor fogalmaz ?a vers az, amit mondani kell!”, de Miklós szerint ?vers az, amit olvasni és hallgatni is kell”! Előadásai több fesztivál díját is kiérdemelték.

Turek Miklós 2006 óta dolgozik együtt Nágel Kornél grafikusművésszel. A Turek?Nágel Projektben a magyar irodalmat a színház és a képzőművészet eszközeivel együttesen népszerűsítik, többek között 2008-ban megszerveztek egy észak-amerikai előadó és kiállító körutat és több európai magyar közösséghez látogattak már el. Közös munkájuk eredményeképpen 2010-ben létrejött a budapesti Gödör Klubban a Faludy 100 fesztivál, 2011-ben pedig a Pilinszky Fesztivál.

Forrás és további információ: oik.hu