30y_600x400.png
30YFotó: Sinco

Idei lemezével, a hat év szünet után megjelenő Woods, Spirits & Sorcery című anyaggal indítja a Hey, June!-t a Zagar a Fesztivál Színházban. A transzcendens témák, a természet újrafelfedezése felé forduló csapat lemezén indián diablerók, trópusi rituálék, éneklő gombák és révülő tigrisek elevenednek meg. A június 17-i koncerten a Fesztivál Színházban közreműködik Barabás Lőrinc, Gozlán Fatima, Ibro Fall és Bakai Márton.

A másnap fellépő Mörk az utóbbi években a hazai könnyűzenei színtér egyik meghatározó zenekarává nőtte ki magát, emellett nemzetközi porondon is sikereket ért el. A hangzás soul és funky elemeken alapul, a dalok eklektikus színezete mai modern hatást kelt. Június 18-án az áprilisban megjelent The Resurrection of Mörk mellett néhány ritkán játszott, újrahangszerelt dal is elhangzik.

Hosszú szünet után idén jelentkezett új albummal a Kistehén is, amelynek Bocsánat című korongja a hetedik a sorban. Az anyag kísérletező, a műfajok határait feszegeti mind zenében, mind szövegben, miközben humorral átszőtt, az abszurditás és az avantgárd jellemzi. Kollár-Klemencz László és csapata június 19-én szintén vendégelőadókkal és egy teljes gospel lánykórussal kiegészülve adja elő az új és régebbi Kistehén-dalokat.

Csemer Boggie nevét akkor ismerte meg a hazai közönség, amikor 2014-ben Parfüm című videóklipje bejárta a világot. A sokoldalú énekes-dalszerző számos műfajban otthonosan mozog, több nyelven megszólaló dalaiban keverednek a stílusok, a pop, a dzsessz, a francia sanzon, a klasszikus és a világzene. Június 24-i koncertjén közreműködik Antal Gábor (zongora), Szakonyi Milán (gitár), Simkó-Várnagy Mihály (elektromos cselló) és Szabó Tamás (dob).

A 30Y kocsmakoncertje 2015-ben éppen a Müpában debütált, miközben az akusztikus hangszerelés és a közvetlen hangú koncertek összeforrtak a zenekar nevével. Június 25-én egy különös, képzeletbeli restiben szólalnak meg a dalok Beck Zoli összetéveszthetetlen hangján. A vasútállomáshoz kalauz is dukál: Mucsi Zoltán vállalta magára, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben moderátorként és narrátorként irányítsa az estét.