Esztergom
Esztergom

A Nemzeti Örökség Intézete által negyedik alkalommal megszervezett esemény célja, hogy változatos programokkal hívja fel a figyelmet a magyarországi történelmi és nemzeti emlékhelyek fontosságára, amelyek a történelem sorsfordító történéseire segítenek emlékezni.

A megnyitót Esztergomban tartják, ahol mások mellett Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök mond beszédet.

 

Budapesten az Országházban és környékén, a Corvin közben, a Dohány utcai Hősök templomában és a Hősök sírkertjében, a Kálvin téri református templomban és a Ráday Gyűjteményben, a Ludovika Akadémián, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Tudományos Akadémián, a Műegyetemen, a Várnegyed múzeumaiban és galériáiban, a Terror Házában és az Eötvös József Collegiumban készülnek változatos programokkal.

 

A Fiumei úti sírkertben egész szombaton vezetett, tematikus sétákat tartanak, éjszaka pedig rendhagyó zseblámpás séta lesz a Proscenion Drámaszínpad közreműködésével, majd a napot Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar koncertje zárja.

kalvin_teri_templomR
Kálvin téri templom és Ráday Gyűjtemény

 

Az Új Köztemetőben séta és kerekasztal-beszélgetés lesz, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben pedig vasárnapra szerveznek programokat.

 

A debreceni Református Nagytemplomban orgonakoncerttel és családi játékkal, Drégely váránál kerékpáros túrával, az egri várban hétpróbával és várműhellyel, a gödöllői Grassalkovich-kastélyban padlástúrával és filmvetítésekkel, Győrben több helyszínen zajló vezetésekkel és programokkal várják a közönséget.

Dregelyi_var
Drégely vára

 

Gyulán solymászbemutatóval és működő kovácsműhellyel elevenítik fel a vár középkori hangulatát, a keszthelyi Festetics-kastélyban a koncertek mellett barokk dáma- és úri lovas bemutató, a diósgyőri várban lovagi torna lesz.

 

Pápán nyomozós játék, Salgótarjánban történelmi kirakós várja a közönséget, Székesfehérváron régizene-koncert és hangszersimogató, Szigetváron viselet- és fegyverbemutató Tatabányán és Vácon pedig egész napos programkavalkád lesz az ünnep alkalmából.

Forrás és részletes információk: emlekhelyeknapja.hu