borzsony
Duna-Ipoly Nemzeti Park
Forrás: Dunaipoly.hu

A fesztivál célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az Ipoly mentére és a Börzsöny vidékére, amely egy kicsit elfeledett, ugyanakkor az egyik leginkább természetközeli térsége az országnak.

Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke arról beszélt, hogy az Ipoly Feszt megrendezésének ötlete tavaly szeptemberben az Ipolyon tartott hídkoncerten született. Kitért arra, hogy Magyarország ezen részén, Váctól északra nem igazán van fesztivál, ugyanakkor például a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan példája azt mutatja, hogy minőségi programmal bárhol vonzani lehet a látogatókat.

A háromnapos ingyenes esemény mintegy száz programja Szobon, Márianosztrán, Vámosmikolán, Kemencén, Ipolydamásdon, valamint a szlovákiai Ipolyságban és Ipolyszalkán lesz. A nyitókoncertet június 21-én Bogányi Gergely zongoraművész adja a Vox Humana Énekkar közreműködésével a kemencei katolikus templomban, utána Nagy Feró és a Beatrice játszik a szobi nagyszínpadon.

 

Az Ipoly Feszten fellép még mások mellett Hevesi Tamás, Freddie, a Ladánybene 27, a Vác Civitas Szimfonikusok zenekar, a Talamba Ütőegyüttes, a Bagossy Brothers Company, lesznek családi és gyerekprogramok, túrázás, gazdag a gasztronómiai kínálat.

A legtöbb program június 22-én szombaton lesz az Ipoly Feszten, minden településen már délelőtt elkezdődnek a programok. Lesz kispályás focitorna, sárkányhajózás, családi kenutúra az Ipolyon, lehet utazni a kemencei erdei múzeumvasúttal is. A legkisebbeket Dudó bohóc, a Langaléta garabonciások vásári komédiái szórakoztatják, de lesz óriáscsúszda, előadást tart a Magyar Népmese Színház.

A túrázók kemencei indulással a Börzsöny nyugati gerincén vehetnek részt vezetett túrán a Hazajárók című műsor vezetőivel, Kenyeres Oszkárral és Jakab Sándorral. A gasztronómiai kínálatban szerepel bográcsgulyásozás, palacsintasütés és tócsnikészítés is.