Grace_es_Gloria_Solyom_Katalin_Fusti_Molnar_Eva
Grace (Sólyom Katalin) és Glória (Füsti Molnár Éva)
Fotó: Körtvélyesi László

Január 17-én a Pécsi Nemzeti Színház Tom Ziegler Grace és Gloria előadást mutatták be, egy humorral teli, megható történetet hitről, életről és halálról. Grace-t, az idős parasztasszonyt nemrég engedték ki a kórházból. Gondozója, a New Yorkban nagy karriert befutott önkéntes szociális munkás, Gloria, mellette akar állni utolsó óráiban. Kettőjük történetét meséli el az ismert amerikai író, miközben a néző önfeledten nevet az élet abszurd helyzetein.

Füsti Molnár Éva színművész, rendező így beszélt e darabról: ?Sólyom Katalin ötven éve áll a Pécsi Nemzeti Színház színpadán. Az itt töltött fél évszázad alatt Grace a legkedvesebb szerepe volt. Az előadást az ország számtalan pontján, nagyjából háromszáz alkalommal játszottuk, miközben a közönség éppúgy szerette, ahogy mi magunk. Az előadás felújításával ünnepeljük most együtt Sólyom Katalin fél évszázados pályáját!? 

Oszkar_es_Rozsa_Mami_Rozsa_Laszlo_Kubik_Anna_foto_Mathe_Andras_01
Oszkár (Rózsa László) és Rózsa mami (Kubik Anna)
Fotó: Máthé András

Február 14-én a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Eric?Emmanuel Schmitt Oszkár és Rózsa Mami című előadását tűzik műsorra. A leukémiás Oszkár a kórházi ágyon fekve találkozik a titokzatos Rózsa Mamival, aki humorral és játékkal tölti meg kisfiú napjait. Ő ugyanis az egyetlen, akit nem riaszt a halál közelsége. Tizenkét napot töltenek együtt, és ezalatt mindent megtesznek, hogy Oszkár elégedetten fejezhesse be az életét. Eljátsszák, hogy Oszkár a megismerkedésük napján született, és attól kezdve minden napja tíz évet ér. A kisfiú tíz, mindennapi csodákkal ? kamaszkori szerelemmel, házassággal, családi élettel és végül az öregséggel ? teli napról mesél a Jóistennek írt leveleiben.

Március 20-án Mécs Károly és Rátóti Zoltán színművész közreműködésével, Oberfrank Pál rendezésében az Isten nem szerencsejátékos ? Gyurkovics Tibor emlékezete című felolvasószínházi előadást láthatja a közönség az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

További információ itt.