gitarfesztival_fb_600x352.png
Fotó: Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál Facebook-oldala

A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Eötvös József kezdeményezésére november 4. és 8. között volt látogatható az 1. Budapest Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny Budapesten. A versenyre háromévente lehet jelentkezni, de a fesztivál minden év vége felé izgalmas koncertekkel jelentkezik.


eotvos_jozsef2_600x382.png
Eötvös József Liszt-díjas gitárművész

Az eseménysorozatra évről évre a világ minden tájáról érkeznek fellépők ? az idei programban német, argentin, spanyol, kubai és kínai művészek adnak koncerteket. Az esti hangversenyek mellett napközben nyilvános mesterkurzusokon is lehetőség lesz találkozni a fellépőkkel, akiknek előadásai gitárművészek, diákok vagy egyszerűen a hangszer iránt érdeklődők számára is tartogatnak érdekességeket. Az idei fesztivál vezérfonala a páros játék: mindhárom napon hangszeres duók kerülnek reflektorfénybe. Emellett közös mindhárom koncertben, hogy kiváló játéktechnika, mélyen szuggesztív zenei megfogalmazás és rendkívüli virtuozitás jellemzi a fellépőket.

A fesztivál első napján, november 9-én a Solti György Kamarateremben Anja Lechner (cselló) és Pablo Márquez (gitár) duója ad koncertet Schubert műveiből. A két művész 2005 óta dolgozik együtt, munkájuk eredményeként számos lemez született. A lehető legszínesebb repertoár és a kifejezésmódok széles köre jellemzi őket. Schubert művei mellett egyik kortársa, Friedrich Burgmüller német zeneszerző-zongoraművész néhány műve is elhangzik, aki leginkább zongoradarabokat, keringőket, nocturne-öket, polonaise-eket és két balettet is komponált.


budapesti_nemzetkozi_gitarfesztival_bp_international_guitar_festival_anja_lechner_pablo_marquez_original_114598_600x400.png
Anja Lechner (cselló) és Pablo Márquez (gitár) duója

A második napon, november 10-én ugyanitt a Duo Virtuoso lép színpadra. A klasszikus gitárzene egyik vezető alakja, a Francisco Tárrega Nemzetközi Gitárverseny eddigi legfiatalabb győztese, a spanyol Anabel Montesinos és Marco Tamayo kubai gitárművész lesz hallható, akit az olasz L?Stampa az ?Il Re della Chitarra? (?a gitár királya?) néven említett. Számos nemzetközi verseny győzteseként szerte a világban játszik rendszeresen a legnagyobb zenekarokkal és karmesterekkel. Igen színes programjukban Boccherini, Scarlatti, Debussy, Paganini, Granados és Rodrigo művei mellet Rossini A sevillai borbély című operája nyitányának átirata is felcsendül.


budapesti_nemzetkozi_gitarfesztival_bp_international_guitar_festival_duo_virtuoso_original_114600_600x400.png
Duo Virtuoso

A fesztivál zárásaként november 11-én, 19:30-tól a Zeneakadémia Nagytermében a kínai Beijing Guitar Duo mutatkozik be. A Meng Szu és Ja-meng Vang gitárművészekből álló női formáció bejárta Európát, Ázsiát, valamint Észak-Amerikát. Előadásai és felvételei ?fiatal éveiket meghazudtoló tudásukkal és művészetükkel? nyűgözik le a közönséget.


budapesti_nemzetkozi_gitarfesztival_bp_international_guitar_festival_beijing_guitar_duo_original_114599_600x451.png
Bejing Guitar Duo