Scherer_Peter_fb
Scherer Péter
Forrás: Facebook

Scherer Péter a megszokott művészettörténészi nézőpontból kilépve személyes történetekkel, saját életéből vett példákkal mutatja be a kiállítást: a tárgyakhoz kapcsolódó gondolatait, érzéseit, emlékeit fogja elmondani, néhány tárgyhoz verset fog olvasni és emlékeket fog mesélni, a festményeknél pedig szerepjátékos előadásra számíthatunk.

Ráth György egykori villájában enteriőrökben mutatják be a szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba.Tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg látványtári elrendezésben, köztük Zsolnay-kerámiákat, Gallé- és Tiffany-üvegeket, Lalique-ékszereket. Felvillantják a keleti művészet hatását, főként Bugatti exkluzív bútorai révén, de bemutatják a századforduló magyar művészetében az erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is.

A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Több, most restaurált tárgy ? állapota miatt ? eddig nem szerepelt kiállításon. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak fenomenális élményt. Ráth szellemiségének megfelelően a villában a régmúlt és a jelen alkotásai együtt lesznek jelen, hiszen két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei szintén helyet kaptak a kiállítótérben.

Scherer Péter színművész szubjektív tárlatvezetésére a Ráth György-villa pénztárában (Városligeti fasor 12.) lehet jegyet váltani.