kalakauj
Kaláka együttes
Fotó: Raffay Zsófi

Gryllus Dániel, az idén 50 éves Kaláka együttes társalapítója kijelentette, hogy a mai, értékválsággal küzdő világban a Kaláka igyekszik szilárd talajon állni. Ezt tükrözi a fesztivál is, amelynek programjai idén újra több helyszínen, az egri Érsekkert mellett a város több pontján és Bélapátfalván is zajlanak majd.

A házigazda Kaláka együttesen és sok más fellépőn túl olyan hazai előadókat láthat-hallhat a közönség, mint Szarka Gyula, Szalóki Ági, Szalonna és Bandája, a Muzsikás és Kacsó Hanga, a M.É.Z és az Erin táncegyüttes, Tompos Kátya, a KFT zenekar vagy éppen Szabó Balázs Bandája, míg a külföldi vonalat a török Kolektif Istanbul, az Ellinizmosz tánccsoport görög táncszínháza, a francia Miquéu Montanaro és Móser Ádám, valamint az osztrák Ripoff Raskolnikov Band képviseli.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóját az egri Érsekkertben tartják, míg a helyi Templom Galériában 28-án délelőtt nyílik meg a Magyar népmesék sorozat rajzaiból válogatott Jankovics Marcell-tárlat. Ugyancsak kiemelt eseménye lesz a rendezvénynek a faültetés Böjte Csaba ferences szerzetessel és a Zsoltárok égen-földön című templomi koncert Lackfi János közreműködésével.

A gyermekeknek szóló programok idén is külön blokkot alkotnak a fesztiválon belül június utolsó hétvégéjén, amikor koncertek, meseelőadások, vásári mulatságok, játszóházak szórakoztatják a kicsiket. Ugyancsak a fiatalabb korosztályhoz kötődő esemény lesz a fesztivál második napján a Kaláka 50 gyermekrajzpályázat díjátadója és a legjobb alkotásokat bemutató kiállítás megnyitója az Egri Kulturális és Művészeti Központban.