962_600x399.png
A kiállításon megtekinthető folyóiratokForrás: port.hu

Az utóbbi években a magyar és nemzetközi avantgárdkutatásban két, egymást megvilágító jelenség került az érdeklődés középpontjába: a hálózat és a folyóirat kérdésköre. Az Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban című kiállítás e két témát köti össze az 1920-as évekbeli avantgárd folyóiratok nemzetközi viszonyrendszerét szemléltető hálózati ábrák elemzésével.

A többnyire nemzeti nyelveken íródott lapok nemzetközi kommunikációjában ezek az ábrák elsősorban azt szemléltették, hogy a szereplők hogyan pozicionálták magukat a hálózatban. A folyóiratok kapcsolatainak sajátos vizualizációja nemcsak a lapok közötti viszonyok dinamikus változásairól tudósított szemléletesen, hanem valóságkonstrukcióként is működött: új kapcsolatokat generált, aktívan formálta a kulturális és társadalmi tereket Európában és világszerte.


artweek_600x400.png
Forrás: bpartweek.hu

Az április 11-i tárlatvezetésen a kiállítás egyik kurátora, Szeredi Merse Pál vezeti be az érdeklődőket az avantgárd hálózatok kapcsolatépítési stratégiáiba.