Aba-Akacfa
Aba-Novák Vilmos: Piros kalapos nő az Akácfa utcai tűzfalon

A művészek már a hatvanas évek óta azon dolgoznak, hogy a magasművészetet és a popkultúrát közelebb hozzák egymáshoz. Ez a célja a tűzfalakra festett alkotásoknak is, amelyekből egyre több bukkan fel a zsidónegyed utcáin.

Ferenczy-Akacfa
Ferenczy Károly: Október című festménye az Akácfa utca tűzfalán

?A város bármelyik negyedében, ahol van jó vagy rossz állapotú falfelület, érdemes lehet egy oda illő és minőségi tűzfalfestményben gondolkodni. Ha megvan az ötlet, önkormányzatokkal, háztulajdonosokkal, festőkkel, művészekkel, támogatókkal összefogva hozzuk létre az alkotást, amely mindaddig meg is maradhat a környezet örömére, míg át nem festik, vagy be nem épül az előtte lévő terület. A lényeg, hogy ? ahogy Vasarely is kitűzte célul Színes Város című könyvében ? a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre.? ? hangsúlyozta Megyeri András, a Színes Város Csoport alapítója, akinek a mostani három alkotást is köszönhetjük.

FUZEUM_fotok_2
Így készült Aba-Novák Vilmos Laurája a Kazinczy utcában

Az újragondolt, monumetálissá alakított festmények a legnagyobb nyüzsgés és belvárosi forgatag közepette egy kis saját-időt és underground-klasszikus fúziós művészeti élményt kínálnak mindenkinek. Ferenczy Károly Október és Aba-Novák Vilmos Laura és a Piros kalapos nő festmények átdolgozásai a Kazinczy utca 47. alatt és az Akácfa utca 27. szám két oldalán láthatók három hónapon át.


Fotó: Farkas András/Színes Város