vagjak_az_erdei_utat
Forrás: kezdi.info

Az Ivácson László rendezte produkció öt településen is látható lesz: az ukrajnai Ungváron, a szlovákiai Zselízen, valamint Pápán, Balatonakalin és Győrben. A sepsiszentgyörgyi hivatásos táncegyüttes az egyik legnagyobb magyar táncművészeti rendezvényen, a 15. Magyar Táncfesztiválon lép színpadra Győrben, a népszerű folklórműsort június 17-én a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében mutatják be.

A Vágják az erdei utat… című folklórelőadás keserű-édes emlékezés, táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a Küküllő-menti, a Sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, valamint cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt száz évet vissza az időben.

Az előadás felidézi az első világháború korát. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.