vajdasagi_nap_1
Fotó: Molnár Edvárd

Szerbia északi része, Dél-Alföld, Délvidék, Vajdaság, ennek az első látásra egyhangú tájnak a mindennapjai nagy kalandot jelenthetnek egy messziről jött látogatónak. A mintegy 200 kilométer átmérőjű területet két folyó három részre tagolja: Bácskára, Bánságra és Szerémségre, ahol legalább 30 különböző nemzet él itt, szerbek, magyarok, szlovákok, horvátok, románok, rutének, ukránok, bunyevácok, sokácok, németek, macedónok, albánok, szlovének, romák? Kétmillió ember, száz világ. A Hagyományok házában e tájegység gazdag kulturális értékeit, nyelvi, etnikai sokszínűségét ismerheti meg a nagyközönség.

A gyerek- és családi programok délelőtt 10:30-kor kezdődnek majd a Halmos-Karsai teremben, ahol kézműves-foglalkozások, népszokások bemutatása, húsvéti készülődés, mesemondás és az óbecsei Kiscimbora táncosaival együtt szervezett gyerekjátékok, gyerekdalok tanulása várja a gyermekeket, családokat.

 

A felújított Budai Vigadó belső udvarán, az Átriumban 13:30-tól gasztronómiai bemutató és kóstoló lesz, ahol a látogatók ízelítőt kaphatnak a Délvidék jellegzetes ételeiből, italaiból. A kupuszinai Dubacz Éva a méltán híres mákos rétesét fogja az érdeklődők előtt elkészíteni, Hertelendyfalváról Varga Erzsébet érkezik majd, aki szentjánoskenyeres gőzfánkot készít, a borász Smit család pedig borkóstolót tart majd. Ezen kívül természetesen különböző édes és sós süteményeket, illetve a Vajdaságban igen kedvelt vajalját (sült vaj) is megkóstolhatjuk.

 

oroksegunk_koncert
A Vajdasági Nagyzenekar
Fotó forrása: Hagyományok Háza

14 órától az adai Pendergő tamburazenekar várja a tamburás mesterkurzusra az érdeklődőket.

15 órától az Átriumban bemutatkoznak majd a Délvidéki régiók ? Kupuszina, Hertelendyfalva, Ada, Óbecse, valamint Csóka falvainak ? viseletei, népdalai, táncai és népmeséi. Közreműködik Csizmadia Anna és Csizmadia János táncosok, Raffai Judit népmesekutató és főiskolai tanár, Lőcsei Antal mesemondó, valamint a Fokos és a Juhász zenekar.

A programok a felújított Budai Vigadó gazdag teremkínálatának köszönhetően egymás mellett, párhuzamosan zajlanak majd, így mindenkinek lehetősége lesz válogatni az éppen aktuális események között. Az egynapos rendezvény ideje alatt eredeti délvidéki folklórgyűjtéseket is láthatnak majd, illetve Németh Mátyás temerini fotóművész fényképei és egy válogatás is megtekinthető az első vajdasági népművészeti zsűrizés díjnyertes alkotásaiból.

Délután 17 órától az Átriumban közös tánctanítás kezdődik, este 19:30-tól pedig a Vajdasági Nagyzenekar népzenei koncertjét tartják. Ezután 21 órától hajnali kettőig vajdasági táncházra várják az érdeklődőket, illetve a Hagyományok Háza új táncháztematikájához híven elkezdik a Gömöri tájegység táncainak tanítását is. A jó hangulatról a Juhász, a Fokos és a Pendergő zenekar gondoskodik.

 

A Tematikus nap rendezvénysorozat ez év őszén a Felvidék bemutatkozásával folytatódik a Hagyományok Házában.

Forrás: Hagyományok Háza